Близо 50 000 души посетиха 141-те събития на 70 различни локации в града под тепетата

Центърът на Пловдив и Старият град отесняха, след като близо 50 000 жители и гости от България и чужбина се изсипаха в града под тепетата на 23, 24 и 25 септември, за да станат част от 12-ото издание на традиционния арт форум "Нощ/Пловдив 2016". Изборът им изключително богат - между 141 събития на 70 различни локации и стотици артисти от 9 държави. Галерии, музеи, клубове и публични пространства посрещнаха любители на културата и изкуството от 4 континента, а всички хотели, хостели и къщи за гости в Пловдив и околностите бяха предварително резервирани на 100%.

26pl4001g

За първи път през тази година Сахат и Небет тепе оживявят и станаха арени на събития от "Нощта", която включваше 5 основни направления – "Музеи и галерии", "Култура и клуб", "Град и публични пространства", "Отворени изкуства" и "Малката нощ". Музикална сцена на Сахат тепе бе една от новостите на "Нощ/2016", в която голямата изненада бе световноизвестният диджей Петер Крудер, а освен австриеца в музикалното шоу под звездите се вихриха диджеите Джони Фиаско и Aki Vanderley, берлинското дуо Noblesse Oblige и немският продуцент Себастиан Лий Филип. Небет тепе пък прие светлинната инсталация на Алос и куп презентации и работилници, а в кино "Космос" бе представен проектът на френския артист Максим Бондю "Цветът на Космоса".

26pl4001b

На Лапидариума в Стария град поети се изправиха в епична битка срещу артисти, а "Конюшните на царя" оживяха с кинопрограмата "Нощта е кино". Презентация на проекта "Скрит център" бе направена в двора на галерия "Златю Бояджиев", а за финал стотиците зрители се насладиха на танцов спектакъл "Картини в действие" на грациите от клуб "Самодива". В Епископската базилика посетителите се превърнаха в археолози и работиха на терен под ръководството на реставраторите, които вдъхват нов живот на мозайките, открити при разкопките. Кукленият театър бе арена на новата инициатива "15 минути слава", целяща подпомагане и налагане на млади талантливи артисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура