Бокова след шестото място: Не искам да коментирам думите на Борисов

Ирина Бокова зае шесто място при днешното тайно гласуване (пето поред) в Съвета за сигурност за нов генерален секретар на ООН. Кандидатът на България получи резултат 6-7-2.

Пред БНТ Бокова даде кратко интервю.

"Това е един процес, в който на практика са много предварителни тези класирания, това е едно позициониране на отделните групи страни, на очаквания от определени кандидати. Не мога да скрия, че винаги съм била първа сред жените кандидатки на този етап. Реалното ще се види чак след пети, когато ще се въведат цветните бюлетини. Въпреки че и това няма да е окончателно, защото много пъти е имало процеси на цветни бюлетини, Кофи Анан е избран, след като 7 пъти е имал цветни бюлетини. При предишни гласувания е имало и по 14 пъти. Това е един процес", заяви Ирина Бокова.

На въпрос притеснява ли я това, което каза българския премиер, че ще трябва да е първа или втора, Бокова отговори:

"Аз не бих искала да коментирам думите на премиера. Аз уважавам българските институции, уважавам и това, че политическата отговорност се носи от политически лидери. Той има своите анализи и позиция. Бих искала да кажа, че съм изключително благодарна, който тук публично заяви подкрепата си от името на държавата. Тава без съмнение прави силно впечатление. И смятам, че с една такава подкрепа мога да продължа напред. Оттук нататък, както вече казах преди малко, предстои ново гласуване на 6 октомври", поясни кандидатът на България за генерален секретар на ООН.

Окончателният избор за наследник на Бан Ки Мун на поста генерален секретар на ООН ще стане факт до края на октомври.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България