Борисов: Либерализирането на визовия режим за Турция е в пъти по-малката от двете злини

Бойко Борисов

"Турция е в НАТО и й вярваме, в същото време част от държавите казват, че не могат да пътуват безвизово, но от двете злини тази е в пъти, пъти по-малка."

Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след срещата след края на срещата за миграцията по Балканския маршрут във Виена. „Имахме и ползотворен, и доста тежък разговор с колегите, защото затварянето на Балканския път не означава само затварянето на българо-турската граница. Винаги съм казвал, че по тази тема трябва да се търси общо европейско решение и на всички външните граници трябва да са им мили, колкото и националните”, заяви премиерът.

„В Братислава ние искахме да демонстрираме, че Европейският съюз не е само тромава бюрокрация, а точно обратното – това е най-доброто място за живеене, най-добрият съюз, възможно най-добрият пример за подражание от всички страни по света. След решенията в Братислава искахме още веднага, незабавно да се демонстрира, че при тежки ситуации, каквито са в момента външните граници по Балканския път може да се помогне на всички държави. Аз винаги съм казвал, че овен на България, трябва да се помогне и на Македония, и на Сърбия, на Италия, защото мигрантите влизат от всякъде”, коментира той. По думите му на практика крайните точки инкасират вече в пъти по-малко мигранти влезли, но те всъщност продължават да влизат от различни места.

„Така че им поставих условие. В понеделник се надявам да ни преведат парите, за да можем да започнем и тези процедури за закупуване на техника, камиони, джипове, термокамери, да можем да осигурим условията за живот на военните, които са там и допълнителните полицейски части, които пращаме на границата”, каза още министър-председателя. Той подчерта, че европейските лидери трябва да държат на това споразумението с Турция да работи и да продължи да работи и след декември. „Защото усещам ги колегите, виждам ги - Европа изобщо не е подготвена 1 милион нови бежанци да влязат, не само в България, нагоре ще стане огромен проблем. В същото време неправителствените стриктно следят за правата на човека. Пред националната телевизия на Австрия и днес зададох въпроса: Какво би станало ако 200 или 300 000 души дойдат на оградата с Турция? Ще ги оставим да умрат, ще стреляме по тях или ще ги пуснем да влязат? И какво ще се случи с България, като влязат. Искам вие като европейци по–отдавна в Европа да ни кажете рецептата. Знаете ли каква е рецептата – пълно мълчание. Чакаме да се случи нещо ужасно, ако това стане. Аз не искам да чакам. Да се намерят всички възможности за споразумението”, призова премиерът Борисов.

„Турция в НАТО ли е? В НАТО е. Като е в НАТО предложих генералният секретар на НАТО да дойде на Европейския съвет през октомври. След като ние сме похарчили като държава над половин милиард до сега за контингент в Афганистан под егидата на НАТО. 110 войника, български стоят там, а ни и загинаха и момчета там. Защо нямаме реадмисия, защо ЕС веднага не подписва, за да ги натоварим афганистанците и да ги върнем в Афганистан, където ние пазим демокрацията, която изградихме там ? Или сме направили много хубава демокрация и те бягат от нея или има някаква друга причина. Оставам на по-умните да го кажат, но така или иначе ние стоим там, в Кербала и нашите момчета са подложени на огромен риск, а данъкоплатецът, българинът плаща пари”, коментира още премиерът.

На въпрос каква е била реакцията на останалите европейски лидери на тези негови думи, той отговори, че такава е нямало. „Няма реакция. Доналд Туск го помолих да покани генералния секретар на НАТО през октомври, за да му задам въпросите и на него”, заяви Борисов. „Турция ако е в НАТО, ние й вярваме и в същото време част от държавите казват, че те не могат да пътуват безвизово. И на мен ми е трудно да го изговоря пред българския народ, но от двете злини тази е в пъти, пъти по-малка, още повече Турция е сигурна трета страна и ние можем да инвестираме да стоят там мигрантите”, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа