Босфорският период на външната политика

Малко преди да се захване с външната политика на България, Бойко Борисов вкара майсторски гол от дузпа на окастрената легенда ФК „ЦСКА 1948“ с фланелката на „Бистришките тигри“. Вярно, вратарят на армейците се обърка при първото изпълнение на Башбакан тигъра и не знаеше къде да се хвърли и по погрешка изби топката. Съдията - бледа сянка на родната съдебна система, бързо отсъди нарушение и Борисов при втория си опит бе безпогрешен. Доволен от майсторското реми - 2:2, Бойко Борисов се захвана с външнополитическо настъпление за отбрана и охрана на европейска България.

В събота в Братислава е срещата на върха на страните членки на Европейския съюз. Събитието е с историческо значение най-вече заради предхождащите го срещи между силните в съюза - Германия, Франция и Италия. Най-вероятно има план как Европа да се съхрани като съюз след ударите, които получи като бумеранг от подкрепата на „пролетните революции“ в Северна Африка и Сирия, финансовата криза, породена от американската банкова балонна система и Брекзит. Много проблеми, които вече имат и чисто физически измерения. Милиони преселници са се насочили към Европа. И което е по-важно, тези преселници (малка част от тях бежанци) минават през Босфора към сърцето на Стария континент. Това означава България и Гърция. Милиони са заседнали в Турция. Турция извива ръцете на Европа. Европа тепърва ще решава дали ще се държи мъжки, или ще отстъпва. Каквото и да се случи, каквото и да се реши, България е първа на пътя на преселническото цунами. Всяко едно разединение в съюза означава България да застане на дулото на топа. Ако отношенията между Турция и ЕС се сринат, една малка приливна вълна от около 60-70 хиляди души ще обърне течението на Марица и ще ни потопи в проблеми, които дори не сме сънували. Въпросът е дали Полша, която иска да патрулира срещу Русия на Черно море (и за наша сметка), ще ни изпрати (за своя сметка) войски, помощи и от каквото се нуждаем? Въпросът е дали това ще го направи Сърбия, или просто ще си затвори границата с България? А Румъния? Ще си останем под Иго с гърците, както сме били и преди това.

Не виждам в Европа перспектива за решаване на проблема с мигрантската криза. Виждам държава след държава панически да се спасява поединично. И всеки намира някакъв член в Договора на ЕС, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа се задъхват, а и обществата им панически почват да се съпротивляват“, заявява Борисов.

Бойко Борисов тръгва към Братислава през Босфора. Той ще се срещне с турския си колега Бинали Йълдъръм, за да обсъдят „мигрантската вълна“. Истината е, че Борисов се превръща в посредник между Турция и ЕС. И да не е той премиер, който и да е, ние сме на фронта. Дори не си и представяме колко е ужасно това положение днес. Дори нищо да не се случи, днес България лека-полека става васална на турските интереси.

Стефан Стамболов - държавникът с най-голям ореол у нас - винаги е казвал, че „ключовете на българската външна политика са в Истанбул“. Тогава Цариград е бил столицата на Османската империя. А един друг възхваляван лидер - Ахмед Доган - през далечната 1990 година от трибуната на Народното събрание заяви, че пътят на България към Европа минава през Босфора. Е, очевидно българската външна политика влиза в босфорски период.

България трябва да се съобрази с бруталния натиск от страна на Турция и да се опита да посредничи с безразличните ни приятели от Европейския съюз. НАТО начело със САЩ се интересува предимно от капитулацията на Русия, не и какво ще се случи с Капитан Андреево.

Има ли нужният талант Борисов да изиграе умело картите, които са ни раздадени от злощастната съдба? Кой да ти каже. Външната политика не е футболен мач между „ЦСКА 1948“ и „Бистришките тигри“. Ако не вкараш гол, съдията няма да отсъди пребиване на наказателния удар. Просто губиш.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи