Братята Понички на съд за едро хулиганство

Районната прокуратура във Враца внесе в съда обвинителния акт срещу братята Иван и Десислав Дамянови, известни с прякора Поничките, за хулиганство, извършено с изключителен цинизъм. Двамата няма да отговарят за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов, който след сблъсък с тях на 12 януари т.г. почина на улица в центъра на Враца.

Трагичната улична свада бе предизвикана от неправилно пресичане на двамата братя като пешеходци. Тодор, който карал „Ауди”, спрял и слязъл да се бие с тях, въоръжен с бокс. Поничките го посрещнали с юмруци. Минути след края на боя, когато разправията продължавала само словесно, Тодор паднал като отсечен на тротоара. Всички опити да бъде спасен животът му били напразни.

Инцидентът се разигра посред бял ден пред очите на много минувачи, някои от които заснеха сцените с телефони и пуснаха кадрите в интернет.

Прокуратурата обвини братята Понички за убийство по непредпазливост след нанасяне на телесни повреди. Близките на Тодор, неговите съученици и приятели излязоха на протести  пред Съдебната палата във Враца. Обвинението бе променено в по-тежко - за умишлено убийство по хулигански подбуди. В хода на разследването обаче бе доказано, че при сбиването Тодор е получил 20 рани, но те са само повърхностни и не са причина за смъртта му. Тя е настъпила заради наследствено хронично заболяване на сърцето, заключиха съдебните медици. В експертизата си те записаха, че "при тези болестни изменения в сърдечния мускул смъртта може да настъпи и внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве”.

Така делото остана само за хулиганство и бе изпратено по компетентност от окръжната в районната прокуратура във Враца. Ако съдът не върне заради грешки обвинителния акт, предстои да се насрочи дата за процеса.

Иван и Десислав Дамянови заведоха дела за клевета и обида срещу близките на Тодор за техни изявления пред медиите по време на протестите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право