Българинът по-благосклонен към осиновителите

Българите са по-толерантни към хората, които осиновяват деца, отколкото към самите малчугани. Това става ясно от проучване на Българската асоциация на осиновени и осиновители. Според 56% от респондентите нашето общество е толерантно към осиновителите, но едва 46% са съгласни, че хората се отнасят с разбиране към самите осиновени деца. Проучването е проведено онлайн в периода от 4 до 11 април и обхваща 800 анкетирани.

Позициите на респондентите обаче се разминават по отношение на готвените промени в Семейния кодекс, които задължават родителите да съобщават на децата, че са осиновени в най-ранна възраст. 69 на сто от тях смятат, че детето трябва да знае, че е осиновено, но според 63% родителите трябва да разкрият тайната, когато преценят, че то е готово за това.

Повечето от анкетираните - 70%, са категорични, че малчуганите трябва да имат повече законови възможности сами да разберат кои са биологичните им родители.

Данните бяха представени по време на кръгла маса на тема „Обществените нагласи към осиновяването“, която бе открита от социалния министър Зорница Русинова.

Повереното й ведомство готви промени в кодексите на труда и на социалното осигуряване, с които ще се даде 15-дневен отпуск на хората, които осиновяват деца до 5-годишна възраст. Неправителствените организации отдавна настояват за такъв целеви отпуск независимо от възрастта на малчугана. Досега обаче от такава почивка можеха да се възползват само осиновителите и родителите на деца до 2 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България