Българите очакват по-високи доходи

Въпреки това остават скептични за развитието на икономиката

Българите очакват да получават по-високи доходи, сочи проучване на Института за маркетингови изследвания GfK за потребителския климат в Европа за третото тримесечие на 2016 г. Показателят за очаквания на приходите през септември е 12,7 пункта;  не е бил толкова висок от юни 2007 г.

Въпреки това потребителите остават скептични за развитието на икономиката. Икономическите очаквания са намалели с 0,8 пункта през септември. От юни насам показателят се е повишил с 6,5 пункта. Покупателната склонност за потребителите през септември е 21,1 пункта и е най-високата от април 2014 г. Показателят е нараснал с 5,4 пункта от юни насам и дори е с 15,5 пункта повече спрямо същия период на 2015 г.

Потребителският климат в ЕС спаднал с 3 пункта за месец

В Европа най-обсъжданият международен въпрос през третото тримесечие бе решението на британците да напуснат Европейския съюз. В тази връзка потребителският климат в страните членки на ЕС е спаднал от 13,1 пункта през юни до 10 пункта през юли и се възстанови до 12,3 пункта през септември. Анализаторите посочват, че в икономически план, Европа се развива положително. Но в повечето европейски държави, особено в Обединеното кралство, потребителското доверие и най-вече икономическите очаквания са спаднали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес