Българите с 18,2 млрд. лв. борч към банките

Българите имат банкови кредити за 18,22 млрд. лв., показват данни на БНБ към края на юли. Това е с 0,4% по-малко спрямо година по-рано, а причината е, че много финансови институции  свиха кредитирането, докато текат стрес тестовете.

При жилищните заеми се отчита ръст от 0,6% до 8,7 млрд. лева, докато при потребителските има спад от 1,1% до 7,29 млрд. лв. в сравнение със същия период на миналата година. Най-голямо е увеличението при заемите, които попадат в категория „други“. Там нарастването е с близо 8 на сто и те достигат 786,6 млн. лв.

Спестяванията в банковата система у нас през юли са в размер на 65,646 млрд. лв., като годишното им увеличение е 9,2% спрямо 9,5% през юни, показва още статистиката.

Към края на юли фирмите държат на депозит в банките 18,119 млрд. лв. Това представлява увеличение от 10,2% на годишна база през юли в сравнение с ръста от 12,9% през юни.

Най-голям дял от вложените пари формират домакинствата. Техните спестявания в банковата система достигат 43,691 млрд. лв., което е ръст от 7% на годишна база.

Данните на БНБ показват още, че най-силно се увеличават на годишна база спестяванията на финансовите предприятия като пенсионни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни компании и други небанкови финансови институции. Те нарастват с 36% през юли спрямо същия месец на миналата година. В края на седмия месец от годината спестяванията на финансовите предприятия достигат 3,837 млрд. лв.

Статистиката на БНБ показва още, че нетните чуждестранни активи са в размер на 49,995 млрд. лв. в края на юли, като нарастват с 2,96% спрямо края на юни 2016 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари