Бием Гърция по корупция

България е по-корумпирана от Гърция, показва последният доклад на Световния икономически форум.

По показателя „неправомерни плащания и подкупи“ страната ни се класира на 87-о място от общо 138 държави в света. За сравнение Гърция е на 69-а позиция.

В изследването се посочва, че основната пречка за развитието на бизнес у нас е именно корупцията. Следват недостатъчна квалификация на работната ръка, неефективна инфраструктура, затруднен достъп до финансиране и неефективна държавна администрация.

Според Доклада за глобалната конкурентоспособност 2016-2017 България прави сериозна крачка напред - за една година тя се измества от 54-то на 50-о място.

Институциите ни работят по-зле от тези в Турция и Кения

Страната ни изпреварва редица страни от Европейския съюз като Словения (56), Румъния (62), Словакия (65), Унгария (69), Хърватия (74).

В световен мащаб най-конкурентоспособни остават Швейцария, Сингапур и САЩ. Глобалният индекс за конкурентоспособност се формира на базата на 12 фактора, които обхващат цялостното икономическо и социално развитие на страните.

Факторите, които влияят в най-голяма степен за доброто позициониране на България, са технологичната готовност (38-о място), макроикономическата стабилност (42-ро място), пазарът на труда (54-то място), степента на развитие на бизнеса (79-о място) и иновативността на бизнеса (65-о място).

Изпреварихме Румъния по конкурентоспособност

Факторът, който дърпа страната назад в класирането, е състоянието на институциите. По него се нареждаме на 97-о място, като оставаме след държави като Кения (86-а позиция) и Турция (86-а позиция). Факторът „Институции“ се определя от много показатели, сред които и „липса на прозрачност в правителствената политика“, където България е на 111-а позиция, „плащане на подкупи“ (87-а) и „престъпност“ (118-а).

Сред факторите, които определят добрите позиции на страната ни, на първо място е технологичната готовност. България има добри резултати и по отношение на макроикономическата стабилност, като се придвижва от 53-то на 42-ро място.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България