България предупреждава за нова бежанска вълна

Бойко Борисов се страхува от случващото се в Турция

Има опасност от бежанска вълна, ако се провали споразумението от март между ЕС и Турция.

Предупреждението е на Бойко Борисов. Премиерът е дал интервю на Михаел Мартенс, кореспондент на в. “Фарнкфуртер алгемайне цайтунг” за Югоизточна Европа.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган още миналата година е заплашил, че можел да наводни Европа с мигранти, припомнил премиерът по време на разговор в София с Мартенс.

Страхувам се от това, което става в Турция”, цитиран е Борисов.

В момента сред някои политици било модерно да се представят като смели герои, които влизат във война с танкове и самолети. “Но който непрестанно размахва сабя, той все някога трябва да я използва”, смята Борисов.

По отношение на Ердоган и споразумението за бежанците премиерът добавил, че който заплашва да наводни Европа с мигранти, то той ще го направи, ако ЕС развали споразумението.

Последиците от подобно развитие на нещата щели да са фатални за България. Според автора Борисов призовал Европейския съюз да окаже по-голяма подкрепа при подсигуряването на границата на най-бедната държава членка. Понастоящем България на практика била оставена да се справя сама. “Не знам докога ще издържим на митрационния натиск на нашата граница”, изразява опасения Борисов.

Той е защитил решението да се изгради ограда на браздата ни с Турция: “Това стана, за да имаме изобщо шанс да пазим европейската граница с Турция по протежение на стотици километри.”

Турция била длъжна да знае, че “не разчитаме единствено на нея”, заявява Борисов. Той обаче призовава Европа да се стреми към възможно най-добри отношения с Анкара.

Михаел Мартенс припомня, че премиерът Борисов пристига тази събота за разговор по бежанската криза с Ангела Меркел в правителствената резиденция в Мезеберг край Берлин заедно със своите колеги от Австрия, Хърватия и Словения.

Припомня се също визита на канцлерката в четвъртък в Прага, където тя срещна отпор. Чехия не е готова да приема бежанци. Цитиран е премиерът Соботка: “Не можем да се съгласим с механизъм, базиран на задължителни квоти за преразпределяне на бежанци.”

Мисля, че разговорите ще продължат”, заяви лаконично Меркел, която беше посрещната враждебно в Прага. Пред правителствената резиденция тя беше освиркана от демонстранти, които крещяха: “Меркел трябва да си ходи!”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България