Българи се венчават и кръщават в Двора на кирилицата в Плиска

На святото място владетелят забил копието и произнесъл заветното „Тук ще бъде България!”

Българите може да кръстосват света, да печелят в чужбина, да се радват на достиженията на други нации, но са патриоти, обичат родината и славната й история. Това е разбрал за народопсихологията ни арменецът Карен Алексанян и е създал уникалния Културно-исторически и развлекателен комплекс "Стара Плиска". Той се намира в самия град Плиска, първата българска столица, където хан Аспарух е поставил началото на България през 681-во лето. На святото място владетелят забил копието и произнесъл заветното "Тук ще бъде България!". Затова и големият ценител на българската история Алексанян избрал да издигне точно тук неповторимия ансамбъл от сгради, сред които специално място е отредено на Двор на кирилицата. В него са подредени 30-те букви от азбуката ни.

Само за година и половина от съществуването на комплекса десетки хиляди българи и чужденци вече са идвали тук на поклонение и за да почиват сред уникална атмосфера. Младоженци сключват граждански и църковни бракове, а за родителите е чест и гордост да кръщават рожбите си.

3

Какво ги привлича - и прекрасните условия на "Стара Плиска", и възможността да се потопиш в славните векове от българското минало. Плиска е била столица на България цели 212 г. По тези земи е вървял хан Аспарух, тук хан Крум е писал строгите си закони, а хан Омуртаг е оставил мащабно строителство, забележителни дворцови сгради и паметници, които впечатляват и до днес. В Плиска българите са покръстени в християнската вяра през 865 г. Тук през 886 г. цар Борис I приема Кирило-Методиевите ученици Климент, Наум, Ангеларий. В Плиска те създават кирилицата, на която пишат над 400 милиона души по света.

Как ще откриете комплекса - влезете ли в първата българска столица, указателни табели от центъра на града водят към "Стара Плиска" с Двора на кирилицата. Отдалеч впечатляват внушителните каменни зидове и 12-метровия православен кръст. Като отворите дървените порти, ще видите, че символът на вярата се възвисява в двора над паметника на светите братя Кирил и Методий. Пред тях по зелена морава са българските "А" и "Б". Истински каменен буквар. Всяка буква е ваяна от арменския камък туф от известния скулптор арменец Рубен Налбандян и дузина негови ученици.

2

Буквите, високи по над 2 м, тежки по половин тон, са истински произведения на изкуството. Украсяват ги орнаменти. Слънце струи от С, камбани звънят от К, цвете цъфти в Ц. Туристите скланят глава пред М, защото от нея гледа майката на Божия син Мария. Подредбата не следва реда в азбуката. Създателят на комплекса държал само шест от буквите да са заедно, така че да изписват ПЛИСКА. Дворът на народа, както вече му казват, е единствен, където на едно място може да сведеш глава пред паметниците на Св. св. Кирил и Методий и Свети Цар Борис I. Величествените фигури са дело на българския скулптор Бехчет Данаджъ. Има и скромен параклис на името на Покръстителя, в който винаги горят свещи и звучи църковна музика.

Художествена галерия допълва ансамбъла и разказва детайлно българската история в 29 впечатляващи платна до периода на покръстването в православната вяра.

Създателят на комплекса не е историк, но не спира да чете за Плиска и е горд, че може да покаже блясъка й. Затова често Карен Алексанян е в ролята на екскурзовод. "Когато дойдох за първи път в Плиска, усетих магическо въздействие. Представих си величието на тази древна християнска столица, в която са се случвали събития, оказали влияние върху целия европейски свят. През IX век Голямата базилика тук е била най-големият храм в Европа. Плиска се е простирала на 23 кв. км, колкото сегашна София и много повече от тогавашен Константинопол.

България е единствената европейска държава с непроменено име от създаването си", реди ктиторът. И призовава всеки българин да дойде не само в неговия комплекс. Непременно трябва да посети близкия Национален историко-археологическия резерват "Плиска" с музей, да види Голямата базилика, която усилено се реставрира. Оттук туристите могат да продължат и до уникалния скален релеф Мадарски конник на 12 км. Наблизо е най-старият конезавод "Кабиюк".

Само на 26 км от Плиска е Шумен, пълен с исторически забележителности. А на 44 км от първата престолнина е втората българска столица Велики Преслав. Затова този край е мястото, откъдето започва България и гостите, отседнали в "Стара Плиска", само за няколко дни имат възможност за незабравими исторически разходки.

Бракове сред буквите

Гостоприемният “Двор на кирилицата” все по-често се оглася от камбанен звън, който възвестява венчавката на младоженци.

5

Влюбени се кълнат във вярност сред буквите и под внушителния кръст. Тук канят гостите си, тук ги гощават - комплексът предлага перфектен ресторант и лятна градина. Друг прекрасен декор за най-щастливия ден е и картинната галерия. Серията от сватби започнала на 12 септември м.г. с Ели и Генади Митеви от София, и не секва. Те вече са родители на двумесечната Лилия и я довели да празнуват годишнина пак в прекрасния комплекс. Който дойде веднъж, пленен се завръща. А младоженците са доволни, защото “Стара Плиска” може да поеме цялата организация. От свещеник и ритуалчик /кмета на град Плиска/ до празнична трапеза, незабравима веселба и нощувка за гостите. Специален подарък за младоженците от комплекса е безплатен ВИП апартамент.

Множат се и кръщелниците на Двора на кирилицата. Децата са най-скъпите гости в музея на буквите под открито небе. Учители им преподават уроци, честват празници, тържествено се раздават и дипломите на образовани първолаци. Впечатлени ученици са автори на най-неподправените впечатления в книгата за гости. Вече пети том се пълни с благодарности към създателя. “Хвала” казват писатели от кирилския свят, сърби, македонци, чеченци, американци, японци... Дворът на кирилицата е носител на отличия и грамоти от културни и църковни институции.

Лятна градина с водопади и два басейна

Комплекс "Стара Плиска" очарова туристите и с много възможности за отдих сред зеленина и чистота.

7

Лятната градина е райско място с три живописни водопада. Цъфнали водни лилии и риби радват очите. Пълно е с плодни дръвчета и дъхави билки. 150 места има под дървените чардаци. Две каменни беседки и една изплетена от клони привличат компании ценители. Каменния вътрешен двор знае стъпките на много народни хора.

В отделно пространство са двата открити басейна за възрастни и деца. От май до ноември край тях всеки може да се наслади на слънце и тишина на удобни шезлонги.

8

Бар с билярд, дартс и камина, кът с въздушен хокей и джаги са на разположение целогодишно. Тенис маса за шампиони и детска площадка са сред любимите на посетителите. На територията на целия комплекс гостите ползват безжичен интернет.

 

 

Кухня с билки за ценители

Вътрешният ресторант на комплекса е изискано и много уютно място със 140 места. Към него има и малка зала с 10 места и отделен вход.

4

Всеки детайл в интериора е дълго обмислян - глаголическата молитва, известната розета от Плиска на стената, ликовете на владетелите, решавали съдбините на България. Специално за младоженци е красивата тронна маса. Често на нея се празнуват сребърни и златни сватби. Комплексът предлага най-вкусните гозби от българската, арменската, руската и грузинската кухня. Приготвени здравословно, с билки от лятната градина и специално доставени арменски подправки, брани на 3500 м височина. На християнски празници трапезата тук се освещава и благославя от свещеник. Мнозина идват и само заради домашната медена торта и наполеон, приготвяни от майсторка арменка.

Уютна странноприемница

Комплексът посреща гости в 27 стаи и апартаменти. Всички са със стилни мебели от масив. Потапят те в атмосферата на Средновековието, но разполагат със съвременни екстри - климатик, минибар, кабелна телевизия и интернет. В просторните, удобни бани има сешоар, халати, чехли и тоалетни принадлежности за гостите.

От стаите се открива великолепна гледка към вътрешния двор на "Стара Плиска" и уникалните Мадарски скали, смятани за едно от най-енергийните места у нас.

Боилски бани за пълен релакс

Комплексът предлага пълен релакс за познавачите на СПА процедури в уютните Боилски бани.

6

Луксозните помещения са изпълнени в стил IX век. Всичко е от естествен камък. Докато гостите отмарят във вътрешен топъл басейн или ползват горещото джакузи, не откъсват поглед от стените с рунически знаци, прабългарски символи и грифони. Непрекъснато работят финландска сауна, сауна с хималайски соли и римска парна баня.

Релакс бар, две просторни съблекални и ВИП зала са отворени за задушевни разговори и отмора в СПА комплекса. Предлагат се и масажи - от арома и винена терапия до "балкански масаж" и "прабългари", истинска наслада за тялото и душата.

За посещения в "Двор на кирилицата":

Деца до 7 г. - безплатно

Ученици и пенсионери - 2 лв.

Възрастни - 4 лв.

Туристите не плащат за снимки, видео и екскурзовод.

За настаняване в хотелската част комплекс "Стара Плиска" обявява специална цена от 47 лв. на човек за нощувка, закуска, вечеря и ползване на всички удобства /басейни, забавни игри, боилски бани/. Децата до 7 г. се приемат безплатно на база нощувка и закуска.

За повече информация и резервации:

0897 097 267

www.starapliska.bg

e-mail [email protected]

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм