Бюджетната комисия в парламента одобри отпускането на заема на НЕК за АЕЦ "Белене"

Бюджетната комисия в парламента одобри отпускането на държавен заем за покриването на оборудването на АЕЦ "Белене", информира БНР.

Депутатите не записаха конкретен срок и число на заема в законопроекта.

Към момента задължението на страната ни е над 620 млн. евро, а всеки ден забавяне добавят около 300 хиляди лева лихва върху него.

Липсата на конкретно число за нужната сума, която държавата ще предостави като заем на НЕК за заплащане на оборудването на АЕЦ "Белене", управляващите аргументираха с решението на арбитражния съд. Там е записана главница и лихва на ден, обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова:

"Чекът не е празен, чекът е ясен и всеки с елементарни познания по аритметика може да сметне сумата", каза председателят на бюджетната комисия.

Освен че трябва да бъде записана конкретна сума, трябва да има и срок за връщането на държавния заем, категоричен бе депутатът от "БСП лява България" Румен Гечев:

Отсега ви казваме, не само Брюксел, всеки разумен човек ще иска при такава огромна сума да знае колко е сумата и какъв е срокът.

От дебатите по време на заседанието стана ясно, че България не може да поставя условия на "Атомстройекспорт" за плащането, т. е. най-вероятно няма да можем да разчитаме на помощ от руска страна за реализирането на оборудването. Все пак енергийният министър Теменужка Петкова увери, че преди да платим каквото и да е, ще може да бъде направена проверка на оборудването на място и вероятно ще бъде потърсена и международна експертиза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика