Вече има и буквар за политици

Справедливо ли е да се полага изпит за управление на автомобил, но не и на държава? В едно по-добре устроено общество не само кандидатите за шофьорска книжка, но и кандидатите за високи постове във властта би трябвало да бъдат проверявани за знания. Защото елементарната политическа грамотност включва не само познаването на партийната история и практика, а и представа за най-важните идеи за управлението, формулирани от древността до наши дни.

Засега само изборите заместват изпитите за политиците, но по-амбициозните от тях вероятно ще се заинтересуват от бързия и лесен начин да попълнят празнотите в общата си култура с новото издание от световната поредица „Големите идеи, обяснени просто“.

„Книгата за политиката“ на гиганта DK/Penguin Random House вече може да се намери и в български превод с логото на „Книгомания“. Тя е написана на достъпен език, илюстрирана със схеми и таблици, така че ще е полезна за всички, които нямат време да четат Аристотел, Сун Дзъ, Кант, Русо, Макиавели, Боливар или Прудон в оригинал, но искат да са наясно с основните им идеи. Най-малкото ще е приятно разнообразие да чуем от парламентарната трибуна как цитат от Че Гевара предизвиква отговор по Платон вместо обичайните взаимни нападки.

„Книгата за политиката“ обаче не е само „буквар“ за политици – в нея ще намерят по нещо и онези читатели, които се интересуват от история, философия, социология или просто търсят още поводи за размисъл над онова, което се случва около нас.

Избрано от „Книгата за политиката“:

„Най-тежкото наказание за тези, които не желаят сами да поемат властта в свои ръце, е да бъдат управлявани от по-неспособни от тях“.

Платон /427 г. пр. Хр – 347 г. пр. Хр./

***

„Законът значи ред, а добрият закон – добър ред.“

Аристотел /384 г. пр. Хр. – 322 г. пр. Хр./

***

„Упадъкът на едно управление почти винаги започва с разклащане на неговите принципи.“

Монтескьо /1689 – 1755 г./

***

„Мярка за правилно и погрешно в политиката трябва да бъде най-голямото добро за най-много хора.“

Джереми Бентам /1748-1832 г./

***

„Политиката е нещо твърде сериозно, за да бъде оставена в ръцете единствено на политиците.“

Шарл дьо Гол /1890-1970 г./

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура