Всеки втори млад шофьор зяпа мацките

В световен мащаб най-често срещаната причина за смърт на млади хора са автомобилните катастрофи. А в Европа вероятността младежи да пострадат и загинат при инциденти на пътя е двойно по-голяма в сравнение с останалите континенти, а лятото е най-рисковият сезон. В повечето случаи причината е в самите тях - невнимание, разсейване, нарушаване на правилата по време на шофиране.

Направено от Ford проучване през юни сред 6500 млади шофьори от Германия, Испания, Франция, Великобритания и Италия извади на бял свят шокиращи резултати. 43% от анкетираните четат и пишат есемеси, докато карат кола. 36% говорят по телефона. 13% признават, че са сядали зад волана след употреба на алкохол. 11% гледат клипове на смартфоните си. Нищо чудно, че всеки четвърти млад водач вече е бил участник в някакво пътно-транспортно произшествие. Доста от младите (41%) шофират рисково, когато возят приятели, докато 57% карат по-разумно, ако в колата са по-възрастни членове на семейството.

Огромно количество (68%) осъзнават, че през летните месеци са по-разсеяни, докато управляват колата. 54% се заглеждат по атрактивни момичета или момчета по тротоарите. 45% са качвали в автомобила повече хора от допустимото. 25% са возили пияни пътници. И най-зловещото - 24% от младите признават, че са се качвали в автомобил на шофьор, който е употребил наркотични вещества.

Мнозинството катастрофи със смъртни случаи във възрастовата група 18-24 г. отнемат живота на момчета зад волана, защото те карат бързо, рисково, употребяват алкохол и използват телефона. Младите дами като цяло показват по-примерно поведение като шофьорки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили