В Сингапур пуснаха първото такси без шофьор

Първите в света таксита, управлявани от роботи, бяха изпробвани в изследователски център в Сингапур, съобщава "Гардиън".

За момента такситата използват резервен втори пилот на борда, който да се намеси при необходимост.

"Робо-такситата” трябва да се влеят в трафика на Сингапур през 2018 година, съобщи базираният в САЩ оператор, разработил технологията за управляваните от роботи таксита.

https://www.youtube.com/watch?v=qDG0sUeDKc0

Шестте първи таксита са електрически автомобили Renault Zoe и Mitsubishi i-MiEV. Те ще обслужват район от 4 кв.км. с фиксирани спирки за слизане и качване. Такситата ще се поръчват чрез смартфон приложение.

Първите таксита ще работят в жилищни квартали, като качванията и слизанията на пътниците ще бъдат ограничени до специално определени места, съобщават от компанията.

Потребителите ще трябва да имат регистрация, за да използват услугата. Десетки хора са се регистрирали за стартирането на услугата, като очакванията са през следващите седмици броят им да се увеличи.

Тестовият период е с отворен край, заяви изпълнителният директор на  nuTonomy  Карл Лагнема.

Миналата седмица фирмата за споделени пътувания "Юбер" обяви, че до края на август ще пусне таксита без шофьор в американския град Питсбърг, припомня БНТ. "Юбер" има договор на стойност 300 милиона долара с Волво за разработка на самоуправляващи се коли до 2021 година.

Отделно от това, Alphabet – компанията собственик на Google, обяви през май, че си партнира с Fiat Chrysler, за да увеличи броя на своите самоуправляващи се автомобили до края на тази година.

"Изправени сме пред ограничения в наземния транспорт, както и пред ограничения за работниците в него. Искаме да се възползваме от технологията за самостоятелно шофиране, за да се преодолеят тези ограничения, и по-специално да се въведат нови концепции за мобилност, които биха могли да доведат до подобрения в градския транспорт в Сингапур", каза транспортният министър на страната, цитиран от "Гардиън".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия