ГЕРБ получава 26,5%, БСП - 15.3%, ако парламентарните избори са днес

%d0%b1%d0%b1Месец преди старта на президентската кампания ГЕРБ е първа политическа сила. Това показват данните от национално представително проучване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено сред 1000 пълнолетни българи в 89 населени места на страната от 5 до 12 септември, 2016 г.като за управляващите биха гласували 25.4% от българите.

БСП е втора политическа сила с електорален дял от 15.3%, а РБ са трети с 6%. ДПС и ПФ са изравнени с по 4.5%, а АБВ получава 3% от вота на всички избиратели.

С тези електорални резултати всички споменати по-горе политически формации могат да попаднат в следващ парламент, ако изборите се провеждаха в началото на септември.

61% от българите твърдят, че управлението на ГЕРБ няма алтернатива сред парламентарно представените партии. Така мислят и над 80% от избирателите на ГЕРБ.

Още по-безалтернативно изглежда управлението на ГЕРБ според отговорите на въпроса: „Има ли алтернатива на управлението на ГЕРБ сред партиите извън парламента?”. 86% от българите в края на май 2016 г. отговарят, че подобна алтернатива няма.

Кабинетът ще изкара пълен четиригодишен мандат според 58% от българите. Три пъти по-малък е делът на преценяващите, че са възможни предсрочни парламентарни избори – 20%. Предсрочни избори по-често от останалите очакват избирателите на БСП, на Атака и особено тези на ДПС.

51% от участвалите в изследването на „Екзакта Рисърч Груп” българи заявяват, че неизвестният засега кандидат на ГЕРБ е най-вероятният победител в изборната надпревара за президент. По-често от останалите това твърдят хора на възраст между 30 и 60 години, високообразовани и заможни избиратели. 92% от привържениците на ГЕРБ вярват в победата на своя кандидат.

Данните от изследването показват, че към 12 септември ген. Р.Радев е одобряван от 25% от българите, като той се харесва на около 70% от избирателите на БСП. Важно е обаче да се държи сметка и за това, че кандидатурата на И.Калфин не е обявена към момента на проучването, а Т.Дончева е номинирана официално едва към края на теренната работа по изследването.

Що се отнася до решението на К.Нинова да прекрати едностранно преговорите с АБВ за обща кандидатура на президентските избори, то 43% от социалистите одобряват това решение, а 36% не го одобряват. Две трети от избирателите на АБВ не приемат решението на К.Нинова.

Татяна Дончева е одобрявана от 27% от българите, като най-често нейните привърженици са сред симпатизантите на Движение 21, на АБВ и на БСП.

Кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков е одобряван от 16% от пълнолетните българи и от три четвърти от избирателите на РБ.

Красимир Каракачанов е одобряван от 33% от българите. В качеството си на кандидат за президент Красимир Каракачанов е одобряван от 76% от избирателите на ПФ и от 56% от тези на Атака.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика