Гърци признаха наши ученици за най-добри танцьори

Радослав и Симона са от ансамбъл "Шумен"

Двама шуменски ученици Радослав Василев/17г./ и Симона Михайлова/16г./ бяха обявени за най-добри танцьори от прецизно гръцко жури на Международния фолклорен конкурс "Пиерия фест". Двамата са възпитаници на математическата гимназия "Нанчо Попович". Те са дългогодишни танцьори на ансамбъл "Шумен", който пък се завърна от гръцкото участие в Наи Пори с първата награда.

И двамата тийнейджъри - майстори на народни хора, изобщо не подозирали, че четиричленното гръцо жури ще връчва индивидуални призове. Изведнъж забелязали как оценяващите, сред които бил и кмета на Наи Пори, оживено разпитват ръководителката на ансамбъла Катя Кайрякова. После дошли и статуетките.

Симона е отличена за участието си в танца "Влаинки". Радослав пък бил забелязан как води тежкото мъжко хоро в "Пирински танц". Той признава, че обожава пиринския фолклор и към хореографията винаги добавя по нещо от себе си.

Нашенците са категорични, че на сцената играят не само краката, а и сърцата им и вероятно тази енергия е била усетена и от темпераметните гърци.

За да стигнат до успеха, танцьорите на ансамбъл "Шумен" имали кратка ваканция и започнали да се готвят за изявата още от август. И сега репетират три пъти седмично. Радослав обяснява, че който ходи на танци, не му трябва фитнес. С българските хора най-добре се ваят тела. Във вторник за трите награди ансамбълът получи лични поздравления от кмета на Шумен Любомир Христов. За сребърно отличие от друг конкурс в Гърция "рапортува" на граданочалника и шуменският хор "Родни звуци".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България