Даниел Митов: Българското правителство трябва да издигне кандидат за генерален секретар на ООН с по-големи шансове

"Българското правителство трябва да подходи отговорно и да издигне кандидат за генерален секретар на ООН с по-големи шансове." Това каза външният министър Даниел Митов преди началото на правителственото заседание.

В дневния ред на министрите бе заложена допълнителна точка за Проект на решение за издигане на кандидатурата на Кристалина Иванова Георгиева за поста генерален секретар на Организацията на обединените нации с мандат от 1 януари 2017 година до 31 декември 2021 година.

Министър Даниел Митов заяви, че като се имат предвид проведените вече поредни индикативни гласувания в рамките на ООН, даващи някаква представа за шансовете на отделните кандидати, които в момента се състезават за поста, е направена оценка на ситуацията и се вижда ясно каква е тенденцията.

„За съжаление досегашната ни номинация върви с негативна тенденция – трета, пета, шеста и след проведени разговори и консултации става ясно, че българското правителство трябва да подходи отговорно и да даде шанс на кандидат, който по наша оценка, има сериозни шансове да даде повече сила на източноевропейската група да има своят генерален секретар на ООН“, коментира външният министър.

По думите му ротационният принцип е изключително важен и страната ни държи на него. „Ще търсим подкрепа от източноевропейската група, колкото се може по-голяма и трябва да благодарим за представянето до момента на нашия кандидат. Но трябва да подходим отговорно и да вземе решение за прехвърляне подкрепата на българското правителство към Кристалина Георгиева“, каза още министър Митов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България