Да избегнем нов позор с Кр. Георгиева

Ако не изтеглим злополучната ни кандидатка за шеф на ООН от ЕК сега, Германия ще я отстреля след месец

Някога Уинстън Чърчил беше казал, че дипломацията е да кажеш на някого да върви по дяволите и той да попита как се стига до ада. Нещо такова се получи с номинацията на Кристалина Георгиева. Германия и Франция искаха да разкарат българката от поста еврокомисар по бюджета, който след референдумът за Brexit се оказа един от най-важните в ЕК.

Подлъгвайки нея и правителството с илюзорни шансове за кандидатура в ООН, те я пратиха по дяволите. Заслепена от кариеризъм и алчност, Георгиева веднага попита как да стигне до ада.

Първо, нека си кажем право в очи, че дори и без немския заговор и френския интерес, Георгиева би било неморално да се върне на същия пост в Европейската комисия. Провалът й в ООН не само като класиране, но и като представяне е чутовен. Българката се оказа, че едва говори английски, няма усещане за такт и дипломация, има фундаментални дупки в познаването на нормативната база не международната организация и като цяло се държи като слон в стъкларски магазин. Да не говорим, че номинацията й поставя опасен прецедент, последствията от който ще отекват по дипломатическите амбасади с десетилетия.

Традициите и неписаните правила за състезанието за главен секретар не предразполагат към надпревара с 30, 40 или 200 участници, към подмени и размени, към изтикване на вече участващи кандидати в сенчестата сфера на „личното“ участие и т.н. Дори не можете да си представите какъв дипломатически хаос ще настане след 4 години, ако някой се опита да се кандидатира в лично качество без държавна подкрепа, позовавайки се на прецедента „Бокова“. Макар Германия да е инспирирала целия този сценарий, нейното участие с годините ще започне да избледнява в историята. Но главните герои Георгиева, Митов и Тафров ще останат в учебниците по дипломация в раздела „как да не правите дипломация“.

Имайки предвид вече създалата се криза и навлечения позор, правилният дипломатически ход днес е България сама да оттегли еврокомисаря ни от Европейската комисия, да поиска друг ресор и да си спести унижението по „отстрелването“ на Георгиева от Германия и Франция.

Както казахме, Меркел вече е позиционирала Йотингер като новия еврокомисар по бюджет. Той досега заемаше ресора дигитална икономика и общество, който е видимо бутафорен, особено в текущата криза с Великобритания. За да бъде разрешена тя адекватно, Германия, Франция и Италия трябва да поведат ЕС по отговорен и категоричен начин.

Французинът Московиси, отговарящ за икономическите, данъчни и финансови въпроси, и италианката Могерини, външен министър на Европа, вече са заели своите адекватни позиции. Йотингер е нормално да премине към третия ключов ресор бюджет, а България да поеме неговата бивша позиция по дигитална икономика и общество.

По ирония на съдбата България е далеч по-подготвена именно за тази политическа сфера. IT индустрията у нас е светъл лъч в балканската икономическа обстановка, който ни поставя гордо не само на европейската, но и на световната сцена. Информационният сектор у нас отдавна не се конкурира с Гърция или Словакия - ние се борим с колоси като Франция, Индия и дори Китай.

Ключово би било да излъчим и човек с опит от индустрията и бизнеса за еврокомисар, а не поредният евродепутат, който е редил празни думи и локуми по темата, както се прави твърде често в Европа. Така бихме могли не просто да се представим достойно, а и реално да помогнем на Европа да се превърне в по-конкурентна дестинация за развитие на информационни технологии.

И така стигаме до момента, в който трябва да си кажем - каквото било - било, изиграха ни, орезилихме се, време е да си вземем урока и да избегнем предстоящия позор по отсвирването на Георгиева от ЕК под немски и френски натиск. Външното министерство и премиерът Борисов трябва да я помолят тя да се оттегли по лични причини след месец и да постигнат бързо разбирателство по размяна на ресорите с Германия.

Току-виж един такъв добре изпълнен дипломатически ход би могъл да компенсира донякъде позора покрай провала в ООН.

Заслепена от кариеризъм и алчност

Който смята, че след месец в отпуск Кристалина Георгиева ще се върне и ще остане в ЕК, все едно нищо не се е случило, много се лъже. Немецът Гюнтер Йотингер вече пое нейните задължения „временно“. Но както знаем, временните задължения в политиката обикновено остават за постоянно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи