Делян Добрев: Плащанията по проекта "Белене" няма да се отразят на цената на тока

Плащанията на НЕК по казуса АЕЦ „Белене“ и връщането на заема няма да се отразят върху цената на тока, защото не влизат в регулаторния модел, а с цялостната либерализация на електроенергийния пазар ще отпадне и функцията на НЕК на обществен доставчик. Това каза пред БНР Делян Добрев от ГЕРБ, който е председател на парламентарната комисия по енергетика.

Той изрази предположение, че няма да има проблем с одобрението на ЕК на държавната помощ за НЕК по казуса със заплащането на оборудването за АЕЦ „Белене“, тъй като това е стандартна процедура, а през 2010 година е имало подобен случай с БДЖ:

По-скоро това, което ни вълнува е, тази процедура да се извърви по възможно най-бързия начин, защото това разрешение може да се получи за няколко седмици или за няколко месеца. Идеята е да се получи за няколко седмици, за да не продължават да се трупат лихви.

Оборудването, докато е било произвеждано, е подлежало на контрол от българска страна периодично, всеки месец, дори по няколко пъти в месеца. Експерти от НЕК са се подписали на протоколи, категорично заяви Добрев и нарече спекулация твърденията, че никой не е виждал оборудването за „Белене“:

Не можем да очакваме да направим една делегация от парламента или от министерския съвет и да отидем в завода – производител, за да ни покажат оборудване, от което никой от нас не разбира.

Вариантите за "Белене" остават и след плащането, което цели да спести средства на държавата като спре лихвите, отбеляза още Делян Добрев. Той определи идеята на БСП и АБВ за рестартиране на проекта с държавно участие като абсурдна, защото в нито един момент от живота на този проект държавата не може да си позволи да намери отнякъде 20 милиарда лева, които да инвестира в подобен проект:

Ако този проект е толкова печеливш, колкото твърдят от БСП и от АБВ, то в една процедура по приватизация би трябвало да има опашка от кандидати. Ако една такава процедура се провали, единственото, което има икономически смисъл и ще можем да направим е или да продадем оборудването на трета страна, или да водим диалог с руската страна тя да изкупи обратно оборудването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес