Десислава Танева: Огромното предизвикателство пред всички нас и пред земеделските производителите е пазарът

Снимка: Архив

Огромното предизвикателство пред всички нас и пред земеделските производителите е пазарът и как производителите да се сдружат и да стигнат директно до потребителя. Това каза при откриването на изложението “Подкрепяме българското” в Сливен министърът на земеделието Десислава Танева.

“Това е предизвикателство, което трябва да решим заедно с общността. Това не може да стане с наредба, закон или заповед. Ние функционираме в пазарна икономика и трябва по различни начини да подкрепяме инициативата в земеделската общност да се сдружава реално”, добави министър Танева. Тя даде за пример САЩ, където ръководството на сдружението на фермерите определя дори кой сорт и вид растение ще засадят, според това какво се търси на пазара.

Това позволява на земеделците да генерират значително по-висок доход, а на потребителя да получи това, което наистина иска. Министър Танева обърна внимание на още едно предизвикателство - първичната обработка на произведеното от фермерите (пакетиране, сортиране, доставка, логистика), която стои между производителя и пазара. “Тези дейности в момента се извършват от други оператори по веригата. Добре е тези сдружения да създадат база, така че тази първична обработка да я извършват самите те, което означава, че по-висока част от доходите ще отидат в тези сдружения, респективно във фермерите”, каза още министър Десислава Танева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България