Децата все по-често с гръбначни изкривявания

От гръбначните изкривявания страдат 12,5% от децата в София, а в Пловдив броят на засегнатите от тях малчугани стремително нараства. Според официалната статистика между 3 и 5% подрастващи българчета страдат от гръбначни изкривявания, а експертите са категорични, че този сериозен здравословен проблем вече придобива размерите на епидемия.

„Макар да не се считат за заболяване, гръбначните изкривявания причиняват сериозни последици в по-далечно бъдеще. Те са в основата на по-ранното износване на гръбначния стълб, което води до дегенеративни изменения, наричани от пациентите „старчески“. Вече изобщо не е рядкост хора на 30 години да търсят помощ при нас от болки в гърба и кръста“, обясни д-р Йосиф Пехливанов, началник на отделението по физикална и рехабилитационна медицина във верига болници „Медлайн“-“Централ Хоспитал“ в Пловдив. Според него проблемът идва от седенето с часове.

Гръбначните изкривявания са свързани и с някои заболявания - след преболедуване от рахит, полиомиелит, гноен плеврит и травми, нанесли поражения върху костната система. Плоскостъпието също дава отражение върху походката, а оттам и върху правилното телодържание. Има значение училищната мебел, начинът, по който се подреждат децата в училище. От известно време се заговори, че ученическите чанти не трябва да са повече от 10-15% от теглото на децата. Друга причина може да бъде неправилното положение на тялото по

време на сън, неудобните обувки и дрехи.

Спортът предпазва гръбнака

Важно е децата да спортуват, и да играят повече навън вместо пред компютъра, за да не получават гръбначни изкривявания, препоръчва д-р Йосиф Пехливанов. Плуване, волейбол, гребане, баскетбол, каране на летни и зимни кънки са сред спортовете, помагащи за изграждане на правилна стойка и за укрепване на мускулатурата.

Размерите на бюрата и столовете да са съобразени с възрастта

Новите технологии няма как да бъдат избегнати, затова е нужно родителите да научат малчуганите да седят правилно, казва още д-р Йосиф Пехливанов. Височината на бюрото или масата, както и на стола трябва да бъдат съобразени с възрастта на децата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве