Дженифър Лорънс: Златното момиче

Най-популярната млада актриса на планетата Дженифър Лорънс продължава да бъде и най-високо платената дама в света на киното. Тя оглави за втора поредна година тематичната класация на “Форбс” със спечелените 46 млн. долара. С шест милиона по-малко от парите, които Лорънс прибра през 2015, но повече от достатъчно, за да окупира отново финансовия връх на Холивуд.

“Има актриси, които са създадени от други, и такива, които се създават сами. Аз искам да съм от втория вид”, съобщи Дженифър преди години и днес е трудно да се отрече, че тя е една от най-независимите, автономни и своенравни звезди на планетата. На 26 години тя е най-младата актриса на толкова високо ниво в развлекателната хранителна верига. Тя се снима едновременно в огромни комерсиални мастодонти като радикално лукративните поредици “Игрите на глада” и “Х-мен” и в по-авторски заглавия като “Американска схема” и “Джой”. От първата категория продукции пристигат големите чекове и масовата популярност, а от втората - наградите, престижът и елитарността.

Тя е номинирана четири пъти за наградата на Академията, а през 2013-а печели бленувания “Оскар” за ролята си в “Наръчник на оптимиста”. Още тогава се заговори, че тя е новата Мерил Стрийп и стои на върха при дамите в киноиндустрията без особена конкуренция.

Действително никой към момента не може да постигне комбинацията от комерсиален и критически успех, която трансформира кариерата на Дженифър Лорънс в толкова скоростна и бляскава холивудска комета. И то на тази възраст. Още преди да навърши 25 тя вече беше най-високо платената дама в киното.

С огромната слава, постоянното медийно внимание, обожанието на публика и критици дойдоха и първите сигнали за развод с реалността. На няколко пъти Дженифър Лорънс се изложи тежко с изказвания, които бяха приети добре от сектата на прогресивните левичари, но предизвикаха иронично повдигане на вежди в средите на рационалните хора, способни на критично мислене. Първо в едно интервю Лорънс разгърна своите мисли по отношение на изискването дамите в киното - и не само - да изглеждат безупречно, да са слаби и изящни. Тя започна добре, като се противопостави на културните стереотипи, но скоростно навлезе в спиралата на глупостта, като предложи - напълно сериозно - думата “дебела” да бъде забранена. Дженифър Лорънс без ирония агитира в публичното пространство и използва своята огромна платформа, за да призове към цензура на езика в САЩ през XXI век.

Малко по-късно тя реши да изиграе феминистката карта и да се оплаче от недостатъчно заплащане. 50 млн. долара на година изглежда се оказаха недостатъчни за Лорънс и тя реши да хвърли вината върху конспиративното феминистко схващане за патриархата, който пречел на дамите да изкарват същите пари като мъжете. Нито една сериозна статистика не подкрепяше твърдението на Лорънс, но това нямаше никакво значение, защото тя разчиташе на емоциите на публиката и беше посрещната като героиня от либералните медии в страната си и извън нея. Тя, разбира се, не обели и дума за местата по света, където жените наистина са репресирани и третирани като второ качество хора, и така се затвърди като типична елитарна западна феминистка. Предстои да видим дали бездната между нея и реалността ще се увеличи с разрастването на нейната холивудска слава.

 

Снима се в новия филм на Дарън Аронофски

Дженифър Лорънс играе главната женска роля във все още неозаглавения проект на безкомпромисния визионер Дарън Аронофски. Филмът вече е на етап постпродукция, а сюжетът описва отношенията между двама влюбени, които драстично са променени и поставени на тест след нахлуването на неканени гости в тяхното доскоро спокойно съществуване. Дарън Аронофски е режисьор на иконични, мрачни филми като “Реквием за една мечта” и “Черен лебед”. За последния актрисата Натали Портман спечели “Оскар” за главна женска роля. По всичко личи, че Лорънс е амбицирана да триумфира отново със златото на Академията в същата категория, а работата с режисьор като Дарън Аронофски драматично покачва нейните и без това високи шансове.

 

ЗА НЕЯ

Прекрасна актриса, прекалено е забавна и вдъхновена

Имам проблем с Дженифър Лорънс. Тя е прекалено забавна. Постоянно се шегува със себе си, прави иронични коментари, развлича колегите и има случаи, в които намирам за трудно да се концентрирам и да си свърша работата както трябва. С нея вече си партнираме в няколко филми, за щастие всичките бяха успешни, и то благодарение на прекрасните екипи. Дженифър е агент на вдъхновението, тя те кара да желаеш да се представиш по-добре, да изиграеш конкретната сцена на ниво, постоянно те предизвиква със своя собствен перфекционизъм. Прекрасна актриса.

Брадли Купър, актьор

Бъдещето на бизнеса ни е в ръцете на хора като Дженифър

Тя е толкова млада, но вече е завършен професионалист. Да си партнирам с нея, беше крайно приятно изживяване. Станахме приятелки, тя има такова огромно любопитство към света, киното, живота, изкуството като цяло. Дженифър попива информация като гъба и те захранва със своята собствена ерудиция. Общуването с нея е обогатяващо и вдъхновяващо. Смятам, че бъдещето на шоубизнеса, на киното е в ръцете на млади, талантливи и решителни хора като Лорънс.

Ейми Адамс, актриса

Винаги е удоволствие да работя с нея

В последните пет години на няколко пъти имам удоволствието да си партнирам с нея в интересни филмови проекти и винаги оставам с прекрасни впечатления. Тя получи напълно заслужен “Оскар” и според мен няма да е последният в кариерата на Дженифър. Та тя тепърва започва, още е едва на 26 години, а вече е толкова добре позната на публиката и на ценителите. Винаги бих работил с нея, тя притежава чувство за хумор, но в работата е тотален професионалист.

Робърт Де Ниро, актьор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица