Джери Брукхаймър - Кинокапиталистът

HOLLYWOOD, CA - JUNE 24: Jerry Bruckheimer is honored on the Hollywood Walk Of Fame on June 24, 2013 in Hollywood, California. (Photo by Jonathan Leibson/WireImage)

Три от най-доходните и популярни киномарки ще бъдат доразвити с нови продължения в следващите две години - “Ченгето от Бевърли Хилс”, “Карибски пирати” и “Лоши момчета”. И зад трите стои едно име, което отдавна е станало синоним на качествен кинокапитализъм и безкомпромисен подход към агресивното налагане на филмови формули - Джери Брукхаймър. Преди месец той навърши 73 години и няма никакво намерение да се оттегля от своя внушителен холивудски пиедестал.

Джери Брукхаймър е еднакво активен и успешен в киното и телевизията. Професионалната му визитка е като каталог на развлекателните върхове през последните 30 години. Брукхаймър продуцира и продава първокласни представители на жанровете екшън, драма и научна фантастика. В телевизията неговата машина за хитове е произвела монументално успешни серии като “От местопрестъплението” с всичките му разклонения, “Без следа” и “Невероятната надпревара”. В един момент от продуцентската му кариера три от неговите поредици са били в топ 10 на най-рейтинговите тв продукти в САЩ - немислимо допреди това постижение.

Но за най-широката публика Брукхаймър е известен с големите си платна. Той пробива в киното през 80-те години и е на върха оттогава. Заглавията, които Джери е “осветил” със своя златен продуцентски печат, говорят сами за себе си - “Ченгето от Бевърли Хилс”, “Топ Гън”, “Скалата”, “Въздушен конвой”, “Армагедон”, “Лоши момчета”, “Обществен враг”, “Блек Хоук Даун”, “Пърл Харбър”, “Карибски пирати” и много, много други.

Брукхаймър е алфа продуцент и безупречен, безкомпромисен расов кон в състезанието на американските капиталисти. Той прави масови, динамични, мъжки филми за печалба, не снобее, не позира с арт претенции и не се излага с философски или отнесени абстракции за “мисията” на киното като изкуство. Той знае, че Холивуд е един голям бизнес, и отдавна си е осигурил запазено място в командния център. Брукхаймър продава продукт и го прави по-добре от почти всеки друг. С лично състояние над 900 милиона долара той е сред най-желаните работодатели в развлекателната индустрия. Работа по негов проект е осъществена мокра мечта на всеки, който има някакви екранни амбиции в Лос Анджелис.

В киното той работи с “Дисни” и “Парамаунт”, в телевизията играе с “Уорнър” и “Си Би Ес”. Неговата собствена компания е ZeniMax Media.

През 2003 г. той стана първият продуцент, който има два филма на първите две места в боксофиса в един уикенд - “Карибски пирати: Проклятието на черната перла” и “Лоши момчета 2”. Сега на хоризонта изплуват техни поредни продължения. Брукхаймър знае какво иска публиката и затова често прави филми, които имат потенциала да се разгърнат до поредици и да му носят пари и престиж с десетилетия. В следващите две години неговите проекти отново ще влязат в битката за пазарна доминация в жестока конкуренция с комикс машината на “Марвел” и новите епизоди от “Междузвездни войни”.

Брукхаймър е комерсиален мастодонт и класически кинокапиталист с корени в Рейгъновото десетилетие на 80-те години. Неговия произход е типичен за бизнеса - той се ражда в Детройт, Мичиган в семейство на евреи имигранти от Германия. В колежа учи психология и развива своя интерес към киното и фотографията. Професионалният му старт в индустрията е белязан от работа в рекламната индустрия, където младият Джери продуцира няколко хитови клипа, спечелили награди.

Прякорът на Брукхаймър е “Мистър Блокбастър”. Филмите, които е продуцирал, са донесли общо над 13 милиона долара от продадени билети и са дали първоначален професионален заряд на множество звезди и режисьори. Той редовно е класиран в авангарда на най-влиятелните фигури в развлекателния свят. Един от неговите цитати е станал като нарицателно за Холивуд: “Ние сме в транспортния бизнес. Транспортираме публиката от едно място на друго.” Но най-добре го описва друга негова реплика: “Ако правех филми за критиците или за някой друг, най-вероятно сега щях да живея в някой малък апартамент в Холивуд.”

Виден републиканец

За разлика от повечето хора в Холивуд, които са либерали с пристрастие към Демократическата партия, Джери Брукхаймър е виден републиканец с консервативни възгледи. През 2008 г. той дарява 5000 долара на кампанията на Джон Маккейн за президент, а през 2012 г. подкрепя Мит Ромни с 25 хиляди долара.

 

За него

Искате ли филмов хит - заложете на този велик кучи син

Обичам Джери, обожавам го. Работя с него от 20 години и още не мога да повярвам колко много енергия и талант се съдържат в жилите му, образно казано. Искате ли филмов хит - заложете на този велик кучи син. От “Топ Гън” и “Карибски пирати” до “От местопрестъплението” и разбира се, филмите, които аз режисирах под неговата продуцентска палка - “Армагедон”, “Скалата”, “Лоши момчета”... Радвам се, че преди три години най-накрая получи своята звезда на Алеята на славата в Холивуд, но ще кажа, че това трябваше да се случи много по-рано.

Майкъл Бей, режисьор и продуцент

Един от най-важните и успешни хора в нашия бизнес

Джери сякаш е роден с познанието как се прави хит. Формулата на филмовия успех е в кръвта му, в неговата ДНК. Той е направил толкова много успешни неща за големия екран и в телевизията, постиженията му отдавна са в златната книга на историята на Холивуд. Брукхаймър се наложи като една от най-важните и успешни фигури в нашия бизнес и на достойната възраст от 73 няма намерение да се оттегля или да забавя темпото. Той гори в своята работа и затова бере плодовете на своето старание, талант и професионализъм. А тези плодове са в огромно количество.

Стивън Спилбърг, режисьор и продуцент

Джери завоюва легендарни лаври в индустрията и заслужава цялото си богатство

Благодарен съм, че съм имал възможността да работя с продуцент като Джери Брукхаймър. За последните 30 години той завоюва легендарни лаври в индустрията и несъмнено заслужава цялото си богатство. Той е един от най-отдадените хора в шоубизнеса, мозъкът му работи на съвсем друго ниво. По времето на “Топ Гън” имах възможността да науча толкова много от него за киното, за това какво иска публиката. Той може да прави филми и да ги продава. Джери е човек на идеите и на действието.

Том Круз, актьор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица