Доктор на науките превръща дядовата къща в зелено училище

Деца и младежи ще учат земеделие в наследствените имоти в село Надарево

 

Може ли тъгата от загубата на близките, оставили ти в наследство голяма селска къща, двор и ниви, да роди бизнес идея, която да съхрани дядовите имоти, но и да помогне на млади хора да си намерят път в живота? Това ще проверява на практика  в следващите години млад мъж от Търговище, създал фондация, за да изгради Зелено училище и академия за екологично и устойчиво земеделие.

Идеята му е напуснали училище, безработни, бедни деца да се учат как да си вадят хляба на село. Иска малчугани от градините да видят къде „живеят” зелките и как засятото от тях семенце ще стане стрък ароматно цвете. Има и още много други идеи. Всичките са свързани с имотите му в търговищкото село Надарево.

Всъщност Апостол Апостолов (40 г.) е изследовател. Сега стъпва на полето на практиката. Той е доктор на науките по социология от университета в Бирмингам. Работил е в изследователски екипи в Лестър и Оксфорд. Там проучвал ефекта от програмите за подкрепа на младежи в риск. След 10 години научна работа и като асистент, се върна у нас. Последните години посвети на „Карин дом” във Варна, където живее. Благодарен е на организацията и специално на Иван Станчов, защото те били сред факторите, спомогнали да се генерира идеята му.

„За кратко време загубих близките си, които са ме отгледали и разчитах на тях. Един след друг си отидоха дядо, баба, татко. Оставиха ми къща от 300 квадрата на село, която са градили със собствените си ръце. Голям двор от 2 дка и ниви, с които прадядо ми е хранил семейството. Не съм искал наследството и не знаех какво да го правя. Да го продам за жълти стотинки или да го оставя да се руши, защото няма как да се върна да живея в Надарево? Постепенно в главата ми се роди идея как да съхраня живинката в имотите и да ги направя полезни за хората”, разказва предисторията на своята социална бизнес идея Апостол.

Преди по-малко от година създал фондацията си „Ботаника лайф”. Посланието на името е - живот сред природата, близо до природата, до корените ни... Разработили проект: „Изграждане на обучителен център и производствена база за устойчиво земеделие и младежко участие”. От фондация „Велукс” –Дания харесали предложението и го финансирали с 2 млн. лв.

Със средствата ще се ремонтира старата дядова къща, която ще стане обучителен център със зали за занятия, демонстрационна, административна и кухненска част. Ще се построи нова сграда, в която ще има 30 места за нощувка на младежите, които пожелаят да се включат в зеленото училище и академия. Ще купят техника: трактор, мотофреза, микробус за извозване на децата, друг за продукцията, която ще продават по заявки от домовете. Полето за действие ще бъдат към 30 дка наследствени ниви. Всичко това трябва да е заработило в края на 2017 година, а през следващите години през учебната ферма да преминат поне 100 младежи от страната. Идеята е на финала те да са мотивирани да работят в селското стопанство, да знаят как да го правят и да печелят от това.

„Надяваме се поне половината от младежите, след като са били при нас, да продължат да учат или да се заемат със земеделие. Планираме да подкрепим и пет проекта на млади хора, които ще получат и финансова помощ, за да създадат свое занятие в сферата.”, споделя плановете Апостол. И подчертава, че всички млади от рисковите групи ще бъдат при тях безплатно. Обучение, храна, нощувки ще са за сметка на проекта и дейността, която ще развиват. А тя включва и привличане на ученици, студенти, фирми, които проявяват интерес към екологичните продукти. Те ще се възползват от програмата и модулите за обучение срещу такси, които ще допълват издръжката на Зеленото училище.

Изследователят, стъпил в полето на практиката, иска да привлекат и малките деца, които ще идват в Надарево, за да видят плодове и зеленчуци, машини, животни. Сами да сеят и да наблюдават как животът и на най-непретенциозното растение изисква грижи и упоритост. Това ще бъде тяхното „опитно поле” и творческа работилница, в която може да идват с родителите си или на открити уроци от училище. И при тях ще важи правилото - рисковите групи без пари. Също както и за батковците и каките, напуснали училище без диплома, без професия и перспектива. И другите, които нямат средства или са изпаднали в беда, катурнала ги в опасна посока.

Как ще ги намерят и мотивират? „Ще работим съвместно с инспектората по образование, бюрата по труда, кметствата и неправителствения сектор, в който съм и аз от 10 години. Ще търсим други източници, с които евентуално да осигурим стипендии по време на обучението. То може да бъде на етапи, за цял месец или по-дълго, според конкретната програма и насока”, обяснява Апостол.

Сега проектират, после ще строят. Догодина почват да правят обучителни програми за неформално, но и професионално обучение. Ще направят и Професионален център, привличайки преподаватели от страната и дори от чужбина. За практиката разчитат и на агробизнесмени от региона, които да помогнат с агрономи и други специалисти. Важна роля в целия замисъл е отредена на местните хора от Надарево. Те ще бъдат ментори на младежите и децата. Ще им показват как теорията понякога се сблъсква с практиката, как нещата се случват на нивата и в обора. В техните къщи ще се занимават и с животновъдство. За издръжката ще помогне и социалното предприятие, което ще направят. „У нас това е малко неразработена територия. Това си е истински бизнес с цялото планиране, но насочен и към социални цели. Произведените зеленчуци и плодове ще реализираме на пазара и дори ще правим доставки по адреси. Приходите ще се връщат, за да приемем още деца. Проектът е за 5 години и после трябва да имаме устойчива форма, която да гарантира издръжката. Ще бъдем активни, ще търсим и нови схеми за допълване на дейностите. Донорската организация следи изпълнението на планирането и разбира се, че ще има устойчивост на направеното”. Това допълва Апостол, уточнявайки че идеята не е да се похарчат за кратко време едни пари и после нищо.

„Изключително много държа на това, което правим с „Ботаника лайф”, защото го правя с отговорността пред близките си, чиито земи вкарам в проекта. Правя го и пред очите на хората от Надарево, където съм прекарал много лета. Искам всички да имат полза от проекта”, категоричен е шефът на фондацията Апостол Апостолов. Помагат му две дами в управителния съвет и екип, който движи проекта. И много други хора, приятели и семейството.

На финала на разговора ни допълва, че избрал дома пред преподавателското място в Оксфорд, защото: ”Тук е по-интересно, по-смислено да работиш. В Англия е развито общество, колкото и да помагаш, не се усеща големият ефект, който ти носи удовлетворение. Мнозина, които са били на Запад, ще ви кажат, че там се живее добре, но тук се живее хубаво. Идва момент, в който почваш да търсиш смисленото, за да избягаш от робството на кариерата и парите”.

Съседите му от Надарево пък се радват, че в селото им ще тръгне нова идея, която ще привлече повече хора, а може и „крак да провлачи” и да дойдат и други инвеститори. Така и по-малко дворове ще пустеят, възкръснали в ръцете на нови стопани.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи