До 1500 лв. глоба за носене на бурки (обзор)

На публични места се забранява облекло, което закрива лицето

Носенето на публични места на облекло, което покрива изцяло или от части лицето - включително фереджета, шалове, бурки и маски, се забранява. Нарушителите ще се наказват с 200 лв. глоба при първо провинение и с по 1500 лв. за всяко последващо. Това гласи новият Закон за носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, който депутатите приеха на второ четене вчера. Отхвърлени бяха текстовете, които предвиждат до 3 г. затвор и обществено порицание за хора, които принуждават или подтикват към носене на такова облекло. “Разбрахме се такава норма да се запише след време с поправки в Наказателния кодекс”, обясни пред “Труд” съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Очаквано законопроектът стана причина за разпалена дискусия в пленарната зала. От ДПС предложиха още в началото точката да отпадне от дневния ред. Искането им обаче не бе прието и те напуснаха залата. След вота Красимир Велчев от ГЕРБ, който представяше доклада на комисията по вероизповеданията, заключи: “Направихме много хубав закон за сигурността на децата ни.”

Според Главното мюфтийство новият закон нарушава правата на всички 1,5 млн. мюсюлмани в България. “Не става въпрос за национална сигурност, а за популизъм”, заяви пред “Труд” главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика