Дъното на Черно море пази непокътнати кораби от Византия и Османската империя (СНИМКИ)

Международен екип изследователи откри на дъното на Черно море, край българските брегове, цяла флотилия от различни по произход, но напълно запазени кораби от древността.

Уникалната находка се състои от 40 кораба, обяви английският проф. Джон Адамс, основател и директор на центъра по морска археология в университета на Саутхямптън. Неговият екип заедно с изследователи от България, Гърция, САЩ и Швеция работи по морския археологически проект „Черно море“, чийто цел е изследване на морското дъно.

Корабите са открити на дълбочина 150 метра, където няма кислород и затова те са напълно съхранени. Някои от тях са известни на учените само по описанията им от историческите документи и свидетелства.

Част от корабите са принадлежали на Османската империя, а други - още на Византийската.

Откритието може да послужи като източник на нови познания за корабоплаването и начина на живот на населението по черноморското крайбрежие не само на днешна България. „Останките са истински подарък, това е едно увлекателно откритие, защото то се е съхранило благодарение на аноксията (липсата на кислород) на голяма дълбочина“, поясни професор Адамс.

Изследванията на международния екип са извършени със специализиран кораб и два безпилотни подводни апарата. Единият от тях прави видео записи и 3D-изображения с голямо разрешение. Другият апарат, който е определян като „революционен“ заради техническите си характеристики, има оборудване за геофизически анализ.

Проектът се осъществява с разрешението на българската държава, в лицето на министерствата на културата и външните работи и въз основа на Конвенцията на ЮНЕСКО за съхраняване на културното подводно наследство. Основни партньори по него са Центърът по подводна археология и Университета в Саутхямптън. Очаква се работата на подводните археолози да продължи три години, след това ще е необходима още една година за обработка и анализ на събраните данни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука