Държавата дава безсрочно 1,27 млрд. лв. на НЕК за „Белене“ (обзор)

Окончателно решение на парламента

Държавата дава без лихва и срок 1,27 млрд. лв. заем на НЕК, с които компанията да плати дълговете си към Русия за произведените реактори за АЕЦ „Белене”. Това окончателно решиха депутатите след като парламентът гласува на второ четене отпускането на държавен заем. Сумата, която НЕК дължи на "Атомстройекспорт", дъщерно дружество на „Росатом“, е над 620 млн. евро според решение на международен арбитражен съд, както и неустойка от 324 000 лв. на ден.

Не е ясно дали и как страната ще си върне парите

„На всеки три дни НЕК генерира разход на лихви в размер на един млн. лева“, обясни пред депутатите енергийният министър Теменужка Петкова.

Помощта е възмездна, а Министерският съвет чрез бюджета на енергийното министерство осигурява плащанията по реда на Закона за публичните финанси. НЕК не заплаща лихви за ползваната помощ и не предоставя обезпечения, записаха депутатите.

Заемът - от фискалния резерв

Не е ясно дали и как държавата ще си върне парите. Лъжа с празен чек - така определиха законопроекта депутатите от БСП. Според ГЕРБ с предоставянето на помощ се дава възможност на Министерския съвет и на министъра на енергетиката да преговарят и да уточнят детайлите по това как ще получат оборудването от „Атомстройекспорт“.

Отпускането на заема на НЕК за АЕЦ "Белене" няма да увеличи дефицита в бюджета за 2016 г., каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

"Това са пари, които ще бъдат преведени от фискалния резерв, където има около 14 млрд. лева. За в бъдеще какъв ще бъде ефектът за бюджета - не мога да коментирам. Това зависи от решението на държавата дали ще участва в един бъдещ проект "Белене", заяви Стоянова.

От Реформаторски блок поискаха независима експертиза на предоставеното оборудване, преди България да плати.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България