Екстремна опасност от пожари в 6 области

В части от шест области има екстремален индекс за опасност от пожари, предадоха от НИМХ към БАН. Областите, за които важи тази степен на предупреждение са: Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. Екстремалният индекс означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване. Действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите.

Много голям индекс за опасност от пожари има някои части на областите: Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали. Тази степен на предупреждение означава, че са възможни много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони. Предните фронтове на пожарите е невъзможно да бъдат овладени от наземни екипи. Налагат се въздушни атаки със забавящ агент (retardant), за да се атакуват успешно предните фронтове на пожарите.

Голям индекс за опасност от пожари има в части от областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Кюстендил и София. От НИМХ предупреждават, че при тази степен на опасност са възможни умерени до силни пожари с въвличане на дървесни корони само локално. Пожарите са трудни за овладяване от наземни екипи. Често се налага използване на тежка екипировка за овладяване на пожарите (булдозери, камиони-цистерни, самолети).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето