Жители на кв. "Княжево" и Владая излизат на протест с искане за подобряване на транспорта

автобус

Жители на столичния квартал "Княжево" и на село Владая излизат в 16,30 часа днес на протест на главния път Е-79 в района на караулката за Владая, предаде БНР. Не се планира блокиране на пътя. Протестът е организиран от Инициативен комитет, който настоява за подобряване на транспорта в двете населени места.

От Инициативния комитет информират, че никой не е обърнал внимание на исканията им за подобряване на транспортното обслужване на "Княжево" и Владая, чиито жители непрекъснато се увеличават. Хората настояват за нови автобуси по линия 59, за възстановяване на две автобусни линии, спрени преди 6 години, за удължаване на маршрута на трамвай номер 5, както и за велоалея.

Любомир Каменски от Инициативния комитет разказва как пътуват хората с автобус 59:

Автобусите, след като се натоварят и тръгват от началната спирка Княжево, те буквално са наклонени на една страна. Фирми, които да произвеждат резервни части за тези автобуси не съществуват. Тези автобуси в момента се поддържат със заварки, тел, изобретателността на българския механик в гараж "Земляне".

Зад предстоящия протест не стои нито една политическа партия, декларираха организаторите в открито писмо до медиите.

Гражданите настояват също за връщането на автобус 58 до Владая, тъй като според тях автобус 59 не се справя с извозването на пътниците в пиковите часове. Хората искат по линиите да се движат по-нови автобуси и да има нов конкурс за маршрутна линия 22, която е спряна.

Председателят на Инициативния комитет Васил Николов коментира:

Напрежението много ескалира в последните дни, най-вече заради некоректното замерване на пътникопотока от Центъра за градска мобилност (ЦГМ)... Това е първият протест, на който ние сме обединени Владая-Княжево, много силна подкрепа имаме от инициативният комитет на Горна Баня. Мърчаево също са засегнати от транспорта, но официално нямаме тяхната позиция.

Заместник-кметът на столицата Евгени Крусев коментира, че от 15 септември автобусите по линия 59 са сменени с по-нови и са увеличени с още един, за да може в час пик интервалът да е 14 минути:

И се разбрахме с Инициативния комитет, така и с районното кметство, да се направи допълнително преброяване от страна на ЦГМ, което да покаже дали има необходимост да увеличим автобусите още, така че интервалът да падне до около 10 минути. По искането за връщането на маршрутка 22 - това, което може да направи общината към момента е да обяви нов конкурс за избор на превозвач по тази маршрутна линия и ако такъв се намери, тя да започне да работи.

Кметът на Владая Таня Иванова заяви.

Не всички искания, според мен са рентабилни, но като цяло наистина транспортът във Владая има нужда от подобрение. Аз смятам, че нещата постепенно започнаха да се случват. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България