Задържаха баща и син за пожара край хасковското село Българска поляна

Снимка: Архив

Двама мъже са задържани по подозрение, че са причинили опустошителния пожар край хасковското село Българска поляна. За разпит са извикани мъж на 51 години от София и 29-годишният му син от Свиленград, предаде БНТ.

За тях има съмнения, че са предизвикали пожара при почистване на земеделски земи с трактор. Вече цяло денонощие продължава борбата за овладяване на огнената стихия. Опасност за населението няма.

Над 10 000 декара иглолистни и широколистни гори изгоряха в огнената стихия. На място работят 22 противопожарни екипа от цялата страна, всички служители на югоизточното горско предприятие, полицаи, военни, доброволци.

Надяваме се днес да успеем да го приключим. Както знаете работи тежка техника от Мини Марица Изток, която ни помага да направим просеките, за да можем да го локализираме напълно, каза областният управител на Хасковска област Станислав Дечев.

Районът на пожара се следи непрекъснато и при необходимост ще бъде извикан и хеликоптер. Силният северен вятър на моменти сменя посоката си и разгаря огъня. Снощи бяха евакуирани 50 жители на Българска поляна, за които бяха осигурени подслон и храна в сградата на кметството.

Задържаният фермер е същият, който само преди седмица беше заподозрян за другия голям пожар в хасковско село Изворово.

Разчистване на пасища със земеделска техника, с цел получаване на субсидии и във всички случаи на големи пожари в Хасковска област стават от това. Следствие на почистването с машини, които не са позволени да се извършва тази дейност, машините палят пожари и виждате какво се случва, коментира Николай Вълчев, директор на РД "ПБЗН" Хасково.

При доказване на престъплението, виновникът няма да получи предвидената субсидия от Държавен фонд Земеделие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България