Залива ни нова вълна от два милиона преселници

Бойко Борисов

Залива ни нова мигрантска вълна от над 2 000 000 души. Това заяви прмиерът Бойко Борисов след церемонията по освещаване на нов храм в сливенското село Мечкарево, предаде "Фокус".

Министър-председателят предупреди, че Турция вече изнемогва. „Предадох на канцлера Меркел, това за което разговаряхме с президента Ердаган и премиера. На границата със Сирия се води война. Разрушенията са страховити. Но в същото време някои страни, особено от Вишеградската четворка, са категорични, че няма да приемат мигранти.

Ние също искаме да запазим принципите на влизане в ЕС само през официалните КПП-та само след сериозни проверки“, заяви премиерът Борисов.

Той припомни, че политиката на ЕС е такава, че ние не можем да връщаме мигранти. „Всеки, който почука на вратата, ние сме длъжни да го приемем“, каза Бойко Борисов. Министър-председателят коментира, че някои все още са склонни да подценяват проблема.

„Икономиката на Турция, проблемите, които имаха след преврата, поставят страната в много трудно положение. Те изнемогват да издържат три милиона мигранти. До октомври и двете страни - и Турция и ЕС, трябва положат усилия да намерят стъпки споразумението да продължи да действа“, подчерта Борисов.

Той допълни, че натискът след преврата в Турция е бил преодолян, Турция приема върнатите от България мигранти. „Турция е добронамерена. Европа и Турция трябва взаимно да разберат проблемите си. Има държави, а и ние подкрепяме това мнение, че в този момент Турция не може да стане член на ЕС“, коментира премиерът. Той подчерта, че това е добре известно и на Турция.

Европейският съюз обаче би могъл да облекчи визовия режим за бизнеса и държавните служители, а от своя страна Турция трябва да продължи да изпълнява ангажиментите, които е поела към ЕС.

„Нека не забравяме, че ние, 28-те тогава лидери на ЕС, подписахме това споразумение и го подкрепихме. Така че, се надявам заплахите и твърдия тон да отстъпят на дипломацията. В момента, за ЕС, а най-вече за България и Гърция, това е работещо споразумение. Така че и гръцките ни колеги трябва да се стегнат и те да изпълняват своята част от споразумението“, подчерта Бойко Борисов.

Премиерът бе официален гост на освещаването на храм „Свети апостоли Петър и Павел“. 30 000 лв. от средствата за строежа са дарение от партия ГЕРБ, средства са предоставени и от Агенцията по вероизповеданията към Министерски съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България