Заподозрян за тероризъм арестуван на Капитан Андреево (обзор)

Млад французин, поставен под съдебен контрол заради предполагаеми връзки с джихадисти, бе задържан на ГКПП Капитан Андреево, съобщи френският вестник „Фигаро“, цитирайки местната прокуратура. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди новината днес.

18-годишният Клеман (Клемент) Мишел бил спипан от българските власти при опит да влезе в Турция. Според френската преса той приел исляма и се радикализирал. Посещавал и джихадистки сайтове. Преди седмица той станал причина за затварянето на Юридическия факултет в северния френски град Руан, тъй като се навъртал подозрително около него. Клеман (Клемент) Мишел бил поставен под съдебен контрол и трябвало всеки ден да се явява в районния полицейски участък. Той обаче избягал във вторник вечерта и излязъл от Франция с личния си автомобил.

Според Румяна Арнаудова младият французин преминал на наша територия сам през ГКПП Калотина. „Лицето е родено през ноември 1997 година. На 28 септември в 5,30 ч е навлязло през българо-сръбската граница“, обясни тя. Арнаудова поясни, че неговите данни били въведени в Шенгенската система на Франция като лице, което трябва да бъде наблюдавано. "След проверка на границата не са били установени забранени вещи у него. Не е имало друга ограничителна мярка, затова той е пуснат", допълни говорителката на главния прокурор. Българските служби уведомили колегите си от Франция, че Клемент Мишел е влязъл у нас. Същия ден към 14 ч младият французин искал да напусне България през ГКПП Капитан Андреево и да влезе в Турция. Заради това до службите в Хасково постъпила европейска заповед за задържане от Франция. „Той не е направил каквото и да е заявление. Осигурена му е защита и преводач“, каза Румяна Арнаудова. Предстои процедура по връщането му във Франция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право