Затягат режима по настаняване на мигранти

Снимка: Архив

Държавата затяга режима по настаняването на бежанци, съобщава БТВ.

Промените ще включват засилена охрана на центровете за настаняване, разделяне на мигрантите от различните националности, преобразуване на част от центровете в общежития от закрит тип.

Последната мярка ще бъде въведена в центровете в Пъстрогор и Харманли. Подобен център ще се изгражда и в София, в рамките на съществуващия в Бусманци дом за временно настаняване.

В затворените центрове мигрантите ще са под охрана и няма да имат право да излизат свободно навън.

В такива центрове ще бъдат настанявани хора, опасни за националната сигурност, мигранти, за които има опасност да се укрият и хора без установена самоличност. В сгради с решетки ще остават и всички, които се бунтуват или създават проблеми в общежитията.

През последния месец центровете за бежанци у нас се пълнят с хора, а властите определят това като риск.

„Съзнаваме, че има критична точка, отвъд която ситуацията да излезе извън контрол. Възможно е да има рязко нахлуване основно на българо-турската граница. За мен това е хипотетично. И сме подготвени. Имаме разработен план с армията, с всички наши сили, включително с жандармерия, които да се справят в един относително кратък период“, коментира министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Според нея структурата на бежанския поток през страната е променена. Все повече стават мигрантите, които идват от Афганистан и Ирак, а потокът от Сирия намалява.

Бъчварова посочи още, че страната ни е получила 10 пъти по-малко помощ от Гърция за справяне с бежанския натиск. Поискали сме още гранични офицери от Фронтекс и високопроходими машини за охрана на границите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България