Защитават безплатно Любо клошаря (обзор)

тютюневи складове пожар

Председателят на адвокатската колегия в Пловдив Стефан Левашки ще защитава безплатно обвинения за палежа на „Тютюневия град“ Любомир Данчев. Данчев може да прекара в затвора 12 г., ако му се присъди максималният срок за извършеното престъпление. По време на разпит той не е отрекъл съпричастност с пожара.

Междувременно започнаха огледите на вътрешността на четирите изгорели складове. Резултати от експертизите се очакват до края на седмицата.

Собствениците на изгорелите складове от „Р.И.П.А.“ ООД през 2010 г. са внесли в Министерството на културата проект за преизграждане и надстрояване на 2 от тях, но получили отказ.

„Имаме цялата експертна сила и знание да направим проектите за укрепване и искаме да направим това безвъзмездно“, каза председателят Камарата на архитектите арх. Борислав Игнатов. Той заяви, че трябва да се прилага цялата сила на Закона за културното наследство. Механизмът е предвиждане на възможност общината или държавата да влязат във владение на имота и да извършат укрепителни дейности с техния бюджет, след това да изискват заплащане от собствениците или влизат във владение на сградата, каза още Игнатов. Камарата се ангажира с проект за знак, който да представи зданията културни паметници.

„Радвам се, че колегите от прокуратурата и от МВР не тръгнаха по най-лесната плоскост за палеж от клошаря, не казвам, че не е така, но експертизата ще покаже.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на правителствено заседание в сряда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България