За последното денонощие три жени и 10-годишно дете са станали жертви на телефонни измами в столицата

Само за последното денонощие жертвите на телефонните измамници в София са четири, между тях  и 10-годишно дете, съобщават от МВР.

Вчера около 17.30 часа възрастна столичанка съобщила в полицията, че  непозната жена се обадила на домашния й телефон и поискала да плати 1 600 лв, за да получи изпратени на нейно име документи. Потърпевшата предала исканата сума, а в замяна получила празен бял плик.

В престъпната схема на ало-измамниците попаднала и жена на средна възраст, която в телефонен разговор по домашния й телефон била убедена да предаде наличните си пари, с които ще помогне за полицейско разследване. Измамената на няколко пъти теглила пари от банковата си сметка, които оставяла на различни места в столицата и така  предала на мнимите полицаи близо 10 000 лв.

Непознат мъжки глас се обадил в дома и на друга столичанка, която в разговора била убедена да съдейства на полицията за залавянето на измамници, като потърпевшата оставила  малко над 3 000 лв. пред столичен търговски център.

В заблуждение било въведено и дете на 10 години, на което непознат мъж съобщил по телефона, че трябва да окаже съдействие на полицията и да предаде парите, които намери вкъщи. Детето събрало различни валути, които открило у дома и ги хвърлило през прозореца, спазвайки инструкциите на обаждащия се.

От СДВР призовават за бдителност в разговорите по стационарните телефони. Криминалистите припомнят да не се споделят лични данни с непознати и да не дават пари, поискани в телефонен разговор, независимо под какъв предлог. МВР апелира при съмнителни обаждания от непознат номер, да се сигнализира на 112.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България