Здравната система в колапс

Здравният министър Петър Мосйков

Парите в бюджета на НЗОК са на привършване още преди да е настъпило последното тримесечие на годината, научи „Труд“. Наличните средства ще стигнат в най-добрия случай до средата на октомври, а на резерва на НЗОК не може да се разчита, тъй като вече е планиран.

На заседание на надзорния съвет на НЗОК в сряда е била обсъдена промяна на „индикативните параметри на болниците“ у нас във връзка с разходите и дейностите им за юли. Намеренията на касата са да се изключи всяка възможност за заплащане на надлимитна дейност, която лечебниците правят предимно от спешни случаи и разкриване на нови дейности. Целта е средствата да се пренасочват за лекарства.

В резултат на тази нерационална политика към момента НЗОК е в преразход на предвиденото за медикаменти с 30%, а в същото време дължи на лечебниците над 60 млн. лв., които няма намерение да плати. Дължи и 150 млн. на чуждестранни здравни фондове.

В същото време дълговете на болниците към всякакви доставчици на лекарства и услуги надхвърлиха половин милиард лева. Това принуждава ръководствата да режат от възнагражденията на служители, което води пък до напускане на персонал.

Надлимитна дейност имат предимно здравни заведения с най-високо ниво на компетентност, които не връщат тежки случаи и приемат пациенти по спешност.

В резултат на задлъжнялостта на болниците и на здравната реформа на министър Петър Москов, включваща орязване на болнични легла, вече се формира огромна листа на чакащи пациенти, която чудовищно нараства - от 851 души към 21 август, на 1429 само седмица по късно. Част от тях са онкоболни, отложени за януари, следващата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве