"Златни" моркови и круши скараха БСП и ГЕРБ

„Крадете и от храната на децата. Не ви стигна, че съсипахте държавата, не ви стигнаха големите далавери и кражби и опряхте да крадете от храната на децата. Става въпрос за програмите „Училищен плод" и „Училищно мляко". С тези думи се обърна към управляващите от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви, че в едната си ръка държи цени на плодове на Държавната комисия за стокови борси и тържища, а в другата - фактури на фирми, които доставят плодове, зеленчуци и мляко на децата в училище. Нинова разкри и разликите - цената на килограм ябълки на пазарите е 0,98 лв, а в училище - 4,54 лв., на круши на пазарите - 3,80 лв., в училище - 6,46 лв., на киви на пазара 2 лв., а в училище - 7,01 лв., на портокали на пазара - 3.10 лв., в училище - 4,26 лв. Най-фрапантен се оказа примерът с морковите - на пазара 1 лв., в училище - 6, 46 лв. Нинова обяви, че по същата схема се завишават и цените на кашкавал, който от 10 лв., докато стигне в училище, ставал 16 лв. Същото било и със сиренето - на пазара - 5,30 лв, в училище - 12 лв.

„Кой позволява това нещо? Министърът на земеделието Танева трябва да упражнява контрол. Кой разреши на тези фирми на тези цени да доставят на децата?“, попита лидерът на БСП.

На въпросите й на пожар в парламента дойде да отговаря земеделският министър Десислава Танева.

„Всяка фактура, която показвате, е извадена извън контекста на общите правила на програмата за училищен плод и мляко и представлява манипулация за предизборната кампания. Цените не са променяни както в периода на кабинета „Борисов 2“, както и по времето на управлението на Орешарски. Фактурите и при двете управления бяха абсолютно същите", заяви от парламентарната трибуна министърът на земеделието Десислава Танева.

Обяснение:

Поскъпването било заради миене

Шефът на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов призна, че не е видял фактурите на Нинова, за да каже дали са истински, но призна, че предстои анализ на формирането на цените по двете схеми с европари - "Училищен плод" и "Училищно мляко", които се усвояват от ДФЗ.

В отговор на въпроса откъде идва завишаването на цените на плодовете и зеленчуците в училище той обясни, че цените включвали измиване, пакетиране на продукта, привеждане в приличен вид за консумация, както и транспортни разходи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България