Зорница Русинова: Държавата отделя около 200 млн. лв. годишно за социални услуги

Около 200 млн. лв. средногодишно се отделят за финансиране на делегираните от държавата социални услуги. Това каза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред медии в Разград, където посети Дом за възрастни хора и Дневен център за възрастни с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

"Министерството на труда и социалната политика работи съвместно с Националното сдружение на общините за реформирането на домовете за възрастни хора", каза Русинова. Тя обясни, че благодарение на средствата от оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“ и „Региони в растеж“ ще има възможност голяма част от съществуващите домове да бъдат трансформирани, за да предлагат модерни, висококачествени и комплексни услуги за възрастни хора в България.

Първият етап на реформата ще обхване институциите, в които са настанени хора с увреждания и с деменция. Там с годините не е имало нито инвестиции в инфраструктура, нито за подпомагане на екипите, каза министър Русинова.

Тя припомни, че МТСП разработва нов Закон за социалните услуги. Според нея регламентирането на социалните услуги в отделен закон ще реши няколко проблема. На първо място ще повиши тяхното качество и ще доведе до по-добра ефективност при изразходването на публичния ресурс, каза Русинова. Тя подчерта, че реформата ще създаде условия за реална конкуренция между всички около 1600 доставчици на социални услуги,които са регистрирани в Агенцията за социално подпомагане. Друга положителна промяна ще е по-доброто насочване на услугите към нуждите на хората, което е най-важната ни цел, добави министърът.

Русинова поздрави екипа на община Разград за работата по създаването на комплексни социални и здравни услуги и изрази увереност, че това ще повиши качеството на възрастните хора в региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари