Ивилина Алексиева - Организаторът на изборите

Като председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева може да бъде наречена един от водещите организатори на всички видове вот в България. От няколко седмици ЦИК е в центъра на общественото и политическото внимание, което поставя Алексиева на един от най-горещите постове в държавата в момента.

Ивилина Алексиева бе избрана на председателското място преди повече от две години. Тя беше предложение на тогавашната парламентарна група на левицата, обединена под името “Коалиция за България”. Юристката, завършила в Софийския университет “Свети Климент Охридски”, а преди това компютърния техникум в Правец, получи сравнително единодушно подкрепа в пленарната зала.

Нейната биография в изборното звено датира още от 2005 г., когато като представител на “Новото време” влиза в ЦИК като един от нейните членове. В “Новото време”, което преди това е част от НДСВ, попада след запознанството си с Борислав Цеков, неин колега юрист, а след това депутат. Именно той й предлага да влезе в отбора на формацията, който изготвя промените в Изборния кодекс в онези години.

Ето какво пише в професионалната й биография към момента на избора й през март 2014 година: “Ивилина Алексиева е юрист с над 13 години стаж. Тя е била член на експертна група по изготвяне на първия проект на Изборния кодекс, внесен от 39-ото НС. От 2009 г. е изпълнителен директор на Института за модерна политика. Наблюдател е на изборите за президент през 2011 година. Има редица публикации по проблемите на реформата на избирателната система.”

Всъщност още през 1997 г. Ивилина Алексиева се включва в Асоциацията на младите юристи в България. Тогава неин председател е именно Борислав Цеков. Към онзи момент двамата започват и работа по интересен проект, свързан с прозрачността в работата на Пътна полиция, финансиран от посолството на Съединените американски щати у нас.

След това Алексиева тръгва по своя професионален път като експерт в Народното събрание в периода 2001-2005 година. Тя оглавява Обществения съвет към комисията за взаимодействие с гражданските организации и движения, чийто шеф е и сегашният омбудсман Мая Манолова.

В професионалната биография на Алексиева присъства и работа в Министерството на бедствията и авариите, оглавявано от Емел Етем (ДПС).

Идва и периодът, в който е изпълнителен директор на Института за модерна политика. Тогава Алексиева ръководи програмата за мониторинг на законодателството. Акцент в работата й са изборните нормативни актове. Именно в тази област тя изгражда сериозна експертиза, твърдят колегите й.

Следва борбата за председателското място в ЦИК. При издигането на кандидатурата й от левицата се появяват слухове, че експертът по изборно законодателство е “предварително избрана”.

По време на изслушването в гражданската комисия тя отрича да е имало някакви предварителни договорки с управляващите. “... Аз не съм говорила, преговаряла или лобирала за своята кандидатура, но оценявам високо това, което излезе в медиите, че моята кандидатура е била обсъждана. Това означава, че народните представители по някакъв начин са оценили високо моите качества”, заявява тогава тя, а дни по-късно печели срещу кандидата на ГЕРБ, бившия конституционен съдия Маргарита Златарева.

Новоизбраният шеф застава на горещия стол с уговорката, че ще държи ЦИК професионална, почтена и ще изгради доверие, за да спомогне да се укрепи държавността у нас.

Поредната проверка за думите й предстои на президентския вот и референдум на 6 ноември, когато освен всичко друго предстои да се тества системата с квадрачето “Не подкрепям никого”.

След последните промени, подкрепени от правната комисия на парламента преди ден, протестният вот ще влиза в общия брой на действителните гласове. Спрямо тях ще се пресмята процентът на подкрепа на отделните кандидати.

Гласовете “не подкрепям” ще се отчитат и при резултатите на другия мажоритарен вот - за кметове, но не и при пропорционалните избори за народни представители и общински съветници.

 

Родом от Радомир, отличничка в София

Ивилина Алексиева е родена в София, но детството й минава в Радомир. Майката и бащата са с инженерно образование. Баща й Вергин Алексиев е инженер по образование, заемал е ръководни длъжности в БТК и бе кандидат за кмет на Радомир. Бил е и общински съветник от НДСВ преди години. Майката Валентина Алексова работи в “Тежко машиностроене” в Радомир. Като хлапе рисувала и свирила четири години на акордеон. Избрала си бъдещата професия още в първи клас. Сигурна е, че професията на юрист изисква всичко, което притежава в характера си. На 13 г. отива да учи в компютърния техникум в Правец. Завършила е с отличен право в СУ “Св. Климент Охридски”.

 

За нея

Утвърден експерт със задълбочени познания като юрист

Ивилина Алексиева изгради сериозна експертиза в изборното законодателството. Тя беше един от основните експерти, които работиха по първия проект за Изборен кодекс. Утвърди се в тази материя като експерт, който има задълбочена познания като юрист, но и практически опит като член на изборната администрация. Тя е принципен и компетентен юрист.

Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика

Гаранция за безпристрастност на изборите

Алексиева има безспорна юридическа експертиза, била е наблюдател на избори, експерт при изработване на изборно законодателство. Нейната кандидатура за ЦИК е гаранция за безпристрастност при изпълнението на тези функции.

Мая Манолова, омбудсман

Изборът на ЦИК беше първо действие, но ни предстоят и други

В този Изборен кодекс има заложени много схеми за служебна победа, които тепърва ще стават ясни. Изборът на ЦИК беше първо действие, но ни предстоят и други. Съставът на Централната избирателна комисия не би трябвало да е важен, ако правилата, по които работи, са безспорни и категорични (...) С първото му приложение в действие, а именно по състава на ЦИК, избуяха комплексите на левицата, защото те съставиха един Изборен кодекс, който да отговаря на комплекса им на вечния губещ. Те не могат да разчитат на гласовете на избирателите, за да имат справедливо председател на ЦИК, толкова членове, колкото бяха изчислили, те го правят служебно”.

Цецка Цачева, председател на НС в отпуск

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети