Изключително успешна гроздоберна кампания за Вила Ямбол

Най-старата винарска изба в региона събра изключителна реколта от традиционни червени сортове грозде

Тазгодишната реколта грозде е с първокачествени показатели, потвърдиха технолозите на изба Вила Ямбол, която е един от най-големите преработватели на грозде у нас. И докато в други краища на страната гроздето вече е събрано и някои изби се оплакват от занижен добив в сравнение 2015 година, то гроздоберната кампания в ямболско все още е в ход и ще компенсира с отлична реколта и невиждани за последните 13 години показатели на гроздето.

Почвените и климатични особености на Ямбол предразполагат за качествено и количествено зреене на лозята, поради което този край се е наложил и като характерен винарски регион не само у нас, но и по света. Поради наличието на условия за зреене на множество сортове, гроздоберът там все още не е приключил. „Такава богата реколта не сме събирали от 2003 година насам, особено от традиционните червени сортове мерло, каберне совиньон, сира, мавруд, каберне фран и някои нетрадиционни, сред които пети вердо. Дори все още не сме напълно приключили със събирането на всички, но до две-три седмици ще успеем“ – коментира изпълнителният директор на избата.

Към момента от Вила Ямбол споделят, че са определили 7 милиона килограма качествено грозде за винената си реколта, всичко друго, което съберат или изкупят до края на кампанията ще бъде вложено в дестилати, голяма част от които ще отиде за направата на известните ямболски и стралджански ракии. Вила Ямбол управлява над 10 000 дка лозови масиви в южна България, като основна част от реколтата и тази година ще е от собствените им лозя. Останалите ще са закупени от дългогодишни големи и малки лозови стопанства от други плодородни региони на страната, които избата ежегодно подпомага като част от партньорската си политика.

Вината от новата реколта ще са готови в началото на декември, а в началото на новата година ще са на пазара под познатата марка Villa Yambol. През пролетта на 2017-та избата ще пусне под нова марка и серия вина от висок клас. Тя ще е вдъхновена от най-древните тракийски традиции във винарството, на които избата е наследник, но името й все още се пази в тайна. Серията ще включва купажи и чистосортови бели, червени вина и розе, като при червените задължително ще се наблегне на сира и каберне совиньон заради отличната реколта тази година. Тези вина ще са основно от новата реколта, но ще включват и най-качествената селекция на избата от последните две-три години. Гроздето за тях от началото на гроздоберната кампания се бере и обработва единствено ръчно. Те ще са произведени във винарната за микровинификация на Вила Ямбол, която бе открита преди три години и е с капацитет от 170 000 литра вино или 340 000 килограма грозде. Новото виното ще винифицира в следващите месеци именно там в малки винификтори от 5 тона и отворени бъчви от 350 до 400 литра. Една част ще карат млечно киселата си ферментация във френски дъбови бъчви от 225 литра.

От началото на годината винената продукция на Вила Ямбол ще реализира и своите първи заявки за чужбина, където компанията си партнира с десетки доставчици на над 20 пазара. Международната им партньорска мрежа бележи ръст с всяка година, като за 2017 предвиждат над 0,5 милиона литра повече вино да бъде изнесено, защото се включват на руския пазар, като значително увеличават и тези в Китай и САЩ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес