Изселват ромите от “българско” село в Украйна

В село Лошчиновка в Измайловския район на Одеска област решиха да изселят ромите след убийството на 9-годишната Ангелина (вдясно).

Украинските власти решиха да преместят петдесетина роми от село в Измайловския район на Одеска област, след като техните съседи атакуваха къщите им, съобщиха украински медии.

Насилието в Лошчиновка (Кайраклия), където повечето жители са бесарабски българи, избухнало в събота - ден след откриването на тялото на 9-годишната Ангелина, по което имало следи от изнасилване. Във връзка с убийството бе задържан 21-годишен ром, издирен от куче по гореща следа и миризмата. След ареста 200-300 гневни селяни атакували ромски къщи, като подпалили една и потрошили други. Няма пострадали хора при погрома.

В неделя половината от жителите се събраха пред селската управа, като настояваха дошлите преди три години роми да бъдат махнати. “Не искаме цигани в българското село”, казал един от демонстрантите. Живеещи там руснаци и украинци ги подкрепили.

Шефката на Измайловската районна администрация Валентина Стойкова съобщи, че ромите ще бъдат извозени към други населени места на района, тъй като те не могат да живеят спокойно в селото. Решението бе подкрепено от губернатора на Одеска област Михаил Саакашвили, който заяви, че споделя възмущението на селяните. Той посочи още, че праща в Лошчиновка шефа на МВР, тъй като в селото имало масова търговия с наркотици, с която се занимавали живеещи там “антисоциални елементи”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа