Иран разположи получени от Русия зенитни ракети за защита на свой ядрен комплекс

Иран разположи получени наскоро от Русия зенитни ракетни комплекси С-300 за защита на намиращата се в централната част на страната ядрена инсталация Фордо, съобщи държавната телевизия.

Защитата на ядрените инсталации е от първостепенно значение "при всички обстоятелства", заяви по канал IRIB ген. Фарзад Есмаили, командващ противовъздушната отбрана на Иран, предаде БГНЕС.

"Днес небето на Иран е едно от най-сигурните в региона", добави той. Видеозапис показа подвижна платформа с ракети С-300 във Фордо, чиито ракети се насочват към небето, разположена край други отбранителни оръжейни системи. Кадрите бяха разпространени часове, след като върховният духовен лидер на страната аятолах Али Хаменей произнесе реч пред командирите на противовъздушната отбрана, сред които беше и ген. Есмаили, в която подчерта, че иранската военна мощ е изключително с отбранителен характер.

"Продължаващите критики и прекаленото противопоставяне на С-300 или на инсталацията Фордо са примери за погрешната преценка на врага", заяви Хаменей.

„Системата С-300 система за отбрана, не за нападение, но американците направиха каквото беше по силите им, за да не се сдобие Иран с нея."

Инсталацията Фордо е изградена в планините близо до гр. Ком и от януари прекрати обогатяването на уран в съответствие с ядрената сделка, която Техеран сключи със световните сили. По силата на историческото споразумение Иран демонтира по-голямата част от наличните в страната 19 000 ядрени центрофуги – гигантски машини за обогатяване на уран, като остави активни 5000 за изследователски нужди. След като преговаряха повече от две години Иран, САЩ, Великобритания, Китай, Русия и Франция подписаха през юли 2015 историческото споразумение за премахване на международните санкции срещу Техеран срещу известни съкращения на иранската ядрена програма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия