Ислам Каримов: Железният президент

Ислам Каримов

Анализатори и експерти гадаят какви ще са последствията за Централна Азия след новината за внезапната хоспитализация на Ислам Каримов - най-дълго управлявалият постсъветски президент, който държи с желязна ръка властта в Узбекистан. По-малката му дъщеря Лола потвърди, че 78-годишният лидер е в болница, след като е претърпял инсулт - втори за последните три години.

Централна Азия и нейните бивши съветски републики безспорно са стратегически регион, който е приоритетен както за Москва, така и за Вашингтон и Пекин. А в региона най-важната държава е Узбекистан, защото е с най-многобройно население и има малцинства в съседните страни. Нейният президент Ислам Каримов успява в рамките на управлението си в продължение на четвърт век умело да лавира между трите велики сили и да поддържа добри отношения с тях. В същото време той винаги се е отнасял безкомпромисно към ислямистките бунтове и противниците на режима си, които често се оказват едни и същи врагове. Заради което често е критикуван от Евросъюза и си е спечелил славата на истински съвременен диктатор и сатрап. Заканвал се е, че лично ще екзекутира обвиняваните в радикален ислям, а всеки заподозрян в подготовка на “оранжева революция” бива безцеремонно хвърлян в затвора.

Благодарение на твърдите и решителни мерки в миналото успява да се справи с мощната терористична организация “Ислямско движение на Узбекистан”, което иска да го свали от власт и да въведе шериата в най-многолюдната държава в региона. Останки от групировката на фундаменталистите обаче все още съществуват в племенните райони на Пакистан и днес са лоялни на “Ислямска държава”.

Ислам Абдуганиевич Каримов е роден на 30 януари 1938 г. в Самарканд. Според неофициалната му биография още на една годинка попада в приют, тъй като бил извънбрачно дете. Смята се, че именно съжителството с други сираци в най-ранна детска възраст е довело до формирането на тежкия характер на бъдещия държавник. Каримов завършва инженерна специалност в Политехническия институт в Ташкент, а по-късно взема и икономическа степен. Работи по специалността си като конструктор в авиозавод. През 1983 г. влиза в КПСС, където бързо се издига по партийната стълбица до първи секретар на Централния комитет на компартията на Узбекистан. От 24 март 1990 г., малко преди разпада на СССР, Каримов е президент на страната - пост, който заема и до днес.

Оттогава безкомпромисният лидер е критикуван от множество международни организации и правителства - за неспазване правата на човека, за ширещата се корупция и най-вече за клането в Андижан през 2005 г. Той обаче безцеремонно отхвърля обвиненията срещу себе си и заявява, че поставя под въпрос европейските ценности.

Може да се каже, че най-голямата слабост на Каримов е по-голямата му дъщеря Гулнара (р. 1970 г.). Истинска първородна дъщеря, тя едновременно се изявяваше като дипломат, певица, моделиер, филантроп и шеф на мащабна бизнес империя. Мнозина дори я сочеха за приемник на баща й - нещо необичайно и дори революционно в републиката, изповядваща светски ислям.

Както често се оказва обаче, най-голямата слабост е и най-голямото разочарование. Ташкент започва разследване на Гулнара, която сп. “Форин полиси” включва в класацията си “Най-лошите дъщери на света”. Явно злоупотребила с безкрайното доверие на баща си, срещу нея е заведено мащабно дело за корупция и присвояване на средства в особено големи размери. Преди задържането й от властите тя също забравя любовта към Каримов и остро го напада в социалните мрежи, че не спазвал правата на човека. Днес Гулнара е под домашен арест. И дори е обвинена в опит за сваляне на властта.

По-малката дъщеря Лола (р. 1978 г.) също върви по кариерните стъпки на кака си, но далеч не толкова активно и амбициозно. Тя е посланик на Узбекистан в ЮНЕСКО и вчера потвърди официално медийните информации за състоянието на баща си, който е с мозъчен кръвоизлив в интензивно отделение. Лекари от Германия били спешно извикани да се погрижат за президента. Според медии в Ташкент президентът изгубил съзнание след тричасов банкет, на който прекалил с алкохола въпреки предупрежденията на шефа на администрацията си.

 

Верен съюзник на Кремъл

Заразен от антируските настроения след разпада на СССР, Узбекистан под ръководството на Ислам Каримов влиза в регионалното обединение за демократично и икономическо развитие (ГУУАМ) заедно с Грузия, Украйна, Азербайджан и Молдова. Създадена през 1997 г., организацията е оценена като лагер на постсъветските противници на Кремъл. Няколко години по-късно Каримов изтегля Ташкент поради “принципни различия” и го вкарва в доминираната от Москва и Пекин Шанхайска организация за сътрудничество (ШОС). Оттогава узбекският лидер е верен приятел на руския си колега Владимир Путин, а Русия се превръща в най-големия икономически партньор за централноазиатската република.

 

За него 

Уважавам баща си, не гледах към поста му

Имах нормално семейство и прекарах най-прекрасните мигове в живота си със сестра си преди да се омъжа. Бяхме близки като пръстите на една ръка. Но нещата обикновено се променят с парите, политиката и властта. Завистта и ревността винаги унищожават единството на един дом. Уважавам баща си за това, че прекара много време с мен, особено в детството ми, когато бе по-свободен и ми предаде основни ценности, включително и важни разбирания за добро и зло, истина и лъжа... Никога и никъде не съм казвала и потвърждавала амбицията си да бъда следващият президент на Узбекистан и сега отново го заявявам за тези, които се притесняват.

Гулнара Каримова, дъщеря, пред в. “Хюриет” през 2013 г.

 

Не говорим с татко за политика

Прибирам се два-три пъти годишно в Узбекистан. Когато се срещам с баща ми, ние не дискутираме политически въпроси. Затова не ми е известно какво знае той за сестра ми. С нея не сме си говорили от години и не поддържаме никакви отношения. Често на преден план излиза въпросът кой ще бъде следващият президент на Узбекистан с оглед на президентските фамилии в бившия СССР. Засега обаче не се виждам като политик.

Лола Каримова-Тиляева, по-малката дъщеря, пред Би Би Си през 2013 г.

 

Приемникът му е добре известен

Ислам Каримов е бюрократ, формирал се в номенклатурната система на бившия Съветски съюз и планирал много щателно своите дела. Поради това изборът на приемник няма да е спонтанен и неочакван, а напротив - много предсказуем. За да поемат властта, кандидатите трябва да притежават следните ресурси: дългогодишен опит във висшия ешелон на властта, човешки ресурси - екип от доверени лица, които да помагат за запазването на властта; финансови средства. Според Каримов перфектният кандидат трябва да поддържа авторитарния стил на управление и да продължи външнополитическия му курс.

С други думи кандидатите са двама - премиерът Шавкат Мирзияев и вицепремиерът Рустам Азимов.

Камолидин Рабимов, политолог

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини