Историческият музей в Търново показва получени дарения

Регионалният исторически музей /РИМ/ във Велико Търново ще представи в изложба даренията, които са постъпили в неговите фондове през 2016 година. Експозицията „Заедно да съхраним историческата памет“ ще бъде открита на 1 ноември в музей „Възраждане и Учредително събрание“. С експозицията, културната институция по традиция ще отбележи Деня на народните будители и ще благодари на многобройните си дарители, връчвайки им дарителско свидетелство и карта за безплатно посещение на музейните обекти в рамките на една година.

47 частни лица, институции и фирми са предоставили през последната година над 230 предмета - етнографски материали, исторически предмети, оръжие, снимки, научна литература, както и материална подкрепа и финансови средства. Отделно, в кампанията за поставяне на българското знаме на крепостта Трапезица, до 30 септември са събрани 2617,53 лв

Сред най-интересните дарения, включени в изложбата, е албум със снимки даден от Асен Николов от варненското село Равна гора, който е родственик на Велчо Атанасов-Джамджията организирал съзаклятието срещу Османската империя през 1835 година. Сред фамилните снимки е и рядка фотография на Александър Батемберг, направена в Дармщат след избирането му за български княз през 1879 година.

В експозицията „Заедно да съхраним историческата памет“ ще може да се види юбилейно издание на каталог на пощенски марки от цял свят. Той е отпечатан през 1921 г. в Лайпциг и включва 9000 изображения на марки с информация за тях. Така наречената „Библия на филателистите“ е дарена от търновката Румяна Друмева.

Прелюбопитно е и Свидетелството за безупречност, издадено на Йозеф Верих от Градския съвет на Търново през 1890 г. Документът, написан на чешки език, удостоверявал, че „Верих, майстор печатар и бояджия, е водил безупречен живот в политическо и морално отношение и е порядъчен човек“.

В дарителската изложба ще бъде експонирано и въоръжение и армейско вещево имущество, предоставено от Министерството на отбраната и частни лица, както и колекция от кутии за бонбони и вафли от 50-те години на ХХ век.

Куратор на изложбата,, която ще продължи месец е д-р Миглена Петкова, главен уредник в отдел "Фондове и Научен архив" в РИМ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони