Как да спестим пари от хладилника?

Редовното почистване на хладилника ще ви спести пари - 1 см лед по стените увеличава разхода на електроенергия с приблизително 75 %.

По изчисления на специалисти един хладилник изразходва около 12% от месечното потребление на електроенергия в домакинството.

"Енерго-Про", електроразпределителното дружество в Североизточна България, предлага няколко полезни съвета, с които домакинствата да подобрят ефективността на своя уред за охлаждане и да оптимизират месечните си разходи за ток:

 

  1. Поставете хладилника по-далеч от готварска печка, отоплителни уреди и пряка слънчева светлина. Колкото по-висока е температурата в близост до охлаждащия уред, толкова повече енергия ще се изразходва за неговата работа. С всеки един градус над 20°С потреблението му нараства с около 6%.
  2. Проверявайте периодично дали в пространството зад хладилника свободно циркулира въздух, а вентилационната решетка почиствайте от прах, за да може отделената топлина да бъде отведена бързо. Това подобрява енергийната ефективност на уреда.
  3. Проверявайте и почиствайте редовно уплътненията на вратата на хладилника. Ако уплътнението е повредено или отлепено, или вратата е дефектна, подменете ги възможно най-бързо. Подобрената топлоизолация може да спести до 40% от електроенергията, която уредът консумира.
  4. Избягвайте честото и продължително отваряне на хладилника или фризера. За една година разходът от това действие може да достигне 100 кВтч.
  5. Внимавайте за оптимална температура в охладителните уреди. В хладилника 5° C са достатъчни, във фризера – минус 18° C.
  6. Необходимо е храната по рафтовете да се разпределя правилно, за да може въздухът да циркулира свободно и съответно разходът на електроенергия да намалява. Поставяйте продуктите на разстояние поне 2 см от вътрешните стени. Най-ефективно уредът работи при 2/3 запълнен вътрешен обем. Ако хладилникът или фризерът са препълнени, използваната енергия за охлаждане ще е с 25 процента повече.
  7. Предпочитайте стъклени пред пластмасови контейнери за съхранение. Стъклото задържа по-добре ниските температури и по този начин уредът по-ефективно поддържа вътрешната температура.
  8. Не оставяйте отворени бутилки и открити съдове с течна храна в хладилника. Изпаренията карат компресора да работи по-усилено, съответно и разходът на електроенергия става по-голям.
  9. Не поставяйте горещи продукти в хладилника или фризера. Предварителното охлаждане на храните спестява електроенергия и удължава живота на уреда.
  10. Хранителните продукти трябва да се слагат във фризера само правилно опаковани. Важно е опаковките да са сравнително плоски и в тях да има минимално количество въздух. Това позволява по-бързо и ефективно замразяване.
  11. Включването на функция Super Cool/Super Freeze да се използва само, ако се охлаждат големи количества. Този режим при електроуреди от последно поколение позволява бързо охлаждане/замразяване.
  12. Редовното размразяване е енергоспестяващо. Образуваният лед в хладилника или фризера повишава значително разходите за ток (1 см лед увеличава разхода на електроенергия с приблизително 75 %).
  13. В случай че хладилникът Ви е над 10-годишен, заменете го с нов. Тази инвестиция може да намали наполовина количеството електроенергия, която изразходвате при използването на уреда. Най-новите модели охлаждащи уреди имат и енергоспестяваща функция Holiday за времето, през което отсъствате продължително от дома. Избягвайте хладилници с вградена камера, защото те изразходват повече енергия.
  14. При закупуването на нов хладилник си струва да се инвестира в клас А за енергийна ефективност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари