Камион разля 1,5 тона фосфорна киселина край Търново

Снимка: Архив

Камион, превозващ 22 тона фосфорна киселина и парафин, е разлял част от опасния товар на главния път София-Варна край лясковското село Джулюница. Инцидентът е станал около 22,20 часа в четвъртък на около 15 км от Велико Търново.

В злополучната вечер тирът се е движил с висока скорост в посока към старата столица. Когато наближил разклона за Джулюница, шофьорът забелязал монтираната камера за видеонаблюдение и набил спирачки. При рязкото спиране, баките с химическите вещества се разместили и разхерметизирали. От тях изтекли около 1,5 тона фосфорна киселина върху пътното платно. Разливът обхванал около 100 кв.м.от асфалтовата настилка на около 5 метра от видеокамерата.

Водачът на тира незабавно подал сигнал на тел.112. На местопроизшествието след минути пристигнали 4 пожарни и други специализирани автомобили. Пътният участък бил отцепен от служители на КАТ. Доставена била хидратна вар, с която разливът бил посипан, за да се неутрализира фосфорната киселина.

"Обработката на пътното платно се извърши от огнеборци със специално защитно химическо облекло и дихателни апарати, тъй като съприкосновението на киселината с кожата е изключително опасно. Веднага след това служители от Областното пътно управление започнаха опесъчаването на района", обясни пред "Труд" директорът на Регионалната дирекция ПБЗН-Велико Търново комисар Красимир Кръстев.

Операцията по обработката на химикала се е провела под наблюдението и ръководството на експерти от Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ в старата столица. На място е присъствал и областния управител на Велико Търново проф.Пенчо Пенчев.

Според екоинспекторите няма нанесени щети върху пътната настилка и околната среда. Акцията по обезопасяването на терена продължила близо 6 часа като е приключила в 3,55 часа в петък и пътят бил отворен за движение.

По случая е образувано досъдебно производство. Служители на ДАИ са започнали незабавна проверка на камиона и фирмата превозвач. Транспортираните фосфорна киселина и парафин се използвали в хранително-вкусовата промишленост и в месопреработването за консервация и съхранение на месни продукти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България