Кандидатът на ГЕРБ за кмет на район „Младост“ Мария Илиева: Част съм от екипа на г-жа Фандъкова и мога да решавам проблемите на „Младост”

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на „Младост“ Мария Илиева е франкофон по душа и дипломат по призвание. Илиева завършва средното си образование във френска гимназия. Има две магистърски степени - „Контрол и анализ на фирмената дейност” от Стопанската академия „Д. А. Ценов”, а след това завършва и магистър по публично управление в университета в Лиеж, Белгия. Специализирала е „Контрол, оценка и одит на публичните разходи” в Националното училище по администрация във Франция. Има и правна специализация.

Тя е одитор по професия и в продължение на 10 години е работила в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол и в Сметната палата. Признава, че е стигнала до етапа в живота си, в който е доказала на себе си, че е професионалист, и сега иска да даде нещо на хората. Затова влиза в битката за кандидат-кмет на втория най-голям район в столицата - „Младост”.

„Имам нужната експертиза и опит, знам кои са проблемите, които жителите на “Младост” искат да се решат, и мога да работя за решението им“, споделя пред „Труд“ Мария Илиева.

Тя признава, че не е лесно да си майка, съпруга и работеща жена с професия, но е намерила решението - комуникацията.

„Правилната, открита и честна комуникация с хората е ключова при вземането на решения. Независимо какъв е казусът, най-важното при всяка работа е да се чуят мненията и позициите на всички засегнати. Само така може да се прецени ситуацията и да се вземе най-рационалното решение. Аз съм екипен играч и така работя“, категорична е тя.

Точно по този начин Мария Илиева смята да реши и проблема със запазването на зелените площи в „Младост“. „Първо, хората трябва да са информирани какво се случва. Те трябва да знаят, че има частни собственици на земи, върнати основно чрез реституция. Следващата стъпка са откритите публични разговори с гражданите и със собствениците. Недопустимо е хората да имат усещане, че решенията се вземат на тъмно“, убедена е тя.

Илиева обясни, че първата и основна стъпка за запазването на зелените площи в „Младост” са промените, които бяха инициирани в Закона за устройство и застрояване на Столичната община. С тях се забранява статутът на терени за озеленяване да бъде променян в терени за строителство.

“Приоритет №1 в следващите месеци е защита на територията на парк “Въртопо” за озеленяване. Кметът Фандъкова и главният архитект на София започнаха процедурата, с което спряха всички строителни намерения. Сега ще е нужен и силен екип в района, който да защити зелените площи. Мога да го направя”, казва Илиева.

Кандидат-кметицата дори вече има идея как да се облагородят терените около блоковете - с разработването на проект за възстановяване на междублоковите пространства в района и с повече информация за програмата на Столичната община „Зелена София”, по която гражданите получават безплатно техника и материали.

„Всеки ден разговарям с жителите на отделните квартали и обсъждаме задачите за разрешаване. Радват ме активността и желанието им да са част от решението на проблемите. На всяка от срещите призовавам за навременна регистрация на домоуправители и сдружения на собствениците, за да могат да се възползват както от програмите на общината, така и от Националната програма за енергийна ефективност“, обясни Илиева.

Тя планира да създаде обществени съвети за всички микрорайони в „Младост“. Идеята е те да са съставени от домоуправители и хора, които живеят в съответния район, имат предложения за развитието му и са активни. “За мен лично най-важна е директната  връзка с хората, които са на място”, казва Илиева и добавя, че комуникацията с администрацията трябва да стане по-бърза и лесна. За целта планира електронна платформа на „Младост”, на която хората да изпращат сигнали, да предлагат идеи.

„Желанието на г-жа Фандъкова и на нейния екип е да превърне столицата в зелен и подреден европейски град. Район “Младост” заслужава да е част от това развитие с активна и целенасочена политика за запазване на зелените площи и облекчаване на трафика”, категорична е Илиева. В програмата й вече са отбелязани проектите за пътния възел при Горубляне, части от доизграждане на Околовръстния път, свързването на бул. „А. Сахаров” с бул. „Копенхаген” и връзката между бул. „Сахаров” и бул. „А. Ляпчев”.

Кандидат-кметът вече има един отбелязан успех в района - тя е била част от кампанията, която събра средства за изграждане на първия православен храм в „Младост”. Допреди две години в района нямаше църква, но благодарение на дарения бе издигната църквата „Рождество Христово”.

Сега Илиева отбелязва като задача в програмата си построяването на ритуален дом до храма, който да се ползва и като културен център, и реализирането на проекта за нов парк от 17 дка.

„Има много неща, които трябва да се направят за района. Имам нужните знания и опит да ги свърша. Като част от екипа на кмета Фандъкова ще търся подкрепата й за проектите на “Младост“ и вярвам, че ще я получа, защото работя с хъс и с аргументи”, ентусиазирана е Илиева.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България