КЕВР: Цените на парното и топлата вода няма да бъдат засегнати от поскъпването на природния газ

От 1 октомври природният газ ще поскъпне с по-малко от 3,2 на сто, което ще остави цените на парното и топлата вода без промяна, предаде БНР. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов:

Увеличението е наистина малко, поради което въобще не се поставя въпросът за смяна на цената на топлинната енергия и на електрическата енергия, произведена по високоефективен начин. Българските потребители на топлинна енергия нека бъдат спокойни, че топлинният сезон ще започне при тези цени, при които завърши миналата година.

Иванов защити позицията на правителството да отпусне заем на НЕК за разплащане с Русия за "Белене", като "единствено правилното решение", за да се спре плащането всеки ден лихва от 324 хил. лв.

Двата въпроса от тук нататък, според Иванов, са дали ще се намери инвеститор, който да построи централата в България, или ще се окаже по-изгодно, със съдействието на Русия, оборудването да бъде предоставено за АЕЦ, която да се изгради в трета страна.

Вариантът да отпадне мораториумът за строителството на "Белене" и централата да бъде изградена у нас, трябва да бъде доказан. В противен случай подобни твърдения са необосновани, каза Иван Иванов.

Ние се опарихме доста в енергетиката с мегапроекти, които след това лягат върху плещите на българските потребители. Това нещо трябва да спре, коментира председателят на енергийния регулатор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика