Клошари започнаха да жалят пред съда наложените им глоби

 

Жена от Сливен оспори пред Районния съд наложената й глоба от 50 лева за това, че е ровила в контейнер за смет и е разпръснала боклуците извън него – съобщиха от съдебната палата.  Нарушението било установено на 9 юни в сливенския кв.”Клуцохор” от двама униформени полицаи. Актът, който съставили, бил по Общинската наредба за обществения ред. Тя изрична забранява разпиляването на отпадъците от съдовете за смет. Месец по-късно кметът Стефан Радев е разписал наказателното постановление. Наложената глоба е в минималния размер, предвиден в наредбата.  Несретницата се опитала да се защити, като заявила, че когато била спряна за проверка, не ровела в казана за отпадъци.  Според свидетелските показания обаче, тя била системен нарушител и многократно полицаите са й правили забележки.  Съдът потвърдил санкцията като правилна и законосъобразна.

Това е второто подобно дело в Сливен по повод наложената забрана за разпиляване на отпадъците от съдовете за смет в града. Първото бе преди половин година. Друга жена също обжалва глобата си от 50 лева за това, че докато рови из казаните в кв.”Даме Груев”, нарочно разпиляла боклуците навън и замърсила района. Сестра й заявила пред магистратите, че двете имат заболявания.  А вещите, които полицаите открили при проверката в тях, не били извадени от контейнерите, а им ги дали жители на квартала.   И тази глоба бе потвърдена, тъй  като свидетели опровергали защитната версия.

По Общинската наредба за опазване на обществения ред в Сливен полицията съставя средно по около 300 акта на месец. Една трета от тях са за разхвърляне на отпадъци от контейнерите за смет.  Този вид глоби са почти несъбираеми. В същото време ровещите в казаните се увеличават, сред тях има и старци, които в миналото са били с професии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право